Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa -  Rendezvények 
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Rendezvények 

Nyolcadik alkalommal találkozott környezet- és természetvédő szervezetek képviselőivel a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa
2011. december 15-én nyolcadik alkalommal szervezett találkozót a civil szervezetek képviselői számára a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodája. Az eseményen a biztos, valamint a Jogi Főosztály vezetője beszámolt irodánk idei eredményeiről, fő ügyeinkről, az állásfoglalásainkkal kapcsolatos utóvizsgálatokról, valamint szó esett az Alkotmányozási folyamatról és annak hatásairól is. A találkozó második felében a közel 30 környezet- és természetvédő szervezet képviselőinek lehetőségük volt arra, hogy kérdéseket tegyenek fel ombudsmannak, valamint elmondják javaslataikat. A beszélgetés során elsősorban az átalakulás részleteiről, valamint annak várható hatásairól, a munka további menetéről érdeklődtek a résztvevők.
részletek ...

2011-12-15

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa elvállalta a „Passzívházak és Energiahatékony Épületek” szakmai konferencia védnökségét
A II. „Passzívházak és Energiahatékony Épületek” szakmai konferenciát 2011. november 25-én rendezték a budapesti Francia Intézetben. Az esemény fővédnökségét a szervezők felkérésére dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa vállalta el.
részletek ...

2011-11-25

„A sikeres alkalmazkodás a változó feltételekhez” címmel tartott adott előadást a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a II. Magyar Fenntarthatósági Csúcson
A Piac & Profit 2011. november 24-én rendezte meg II. Magyar Fenntarthatósági Csúcsot „A gondolkodás-, értékrendváltás és cselekvés jegyében” címmel. A konferencia fő témája: mit tesz, és mit tehet az egyes ember azért, hogy egyéni, családi, nemzeti és globális szinten megváltozzanak a negatív folyamatok. Az esemény egyik küldetésének vállalta fel, hogy erősítse a társadalom szereplőinek felelősségérzetét, mintaként közvetítse a jó példákat, illetve harmonizálja az üzleti érdekek és a fenntarthatóság szempontjait.
részletek ...

2011-11-24

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa nyitotta meg a „Láncreakció - atomenergia-mentes világért” című fesztivál-konferenciát
Az Ökopolisz Alapítvány és a Heinrich Böll Alapítvány prágai irodájának szervezésében 2011. november 23-án Pécsett rendezték meg a „Tabuk nélkül az atomenergiáról és egy atomenergia-mentes jövőről” című fesztivál konferenciát, melyet Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa nyitott meg.
részletek ...

2011-11-23

Londonban beszélt a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a nemzetek közötti igazságosságról
A TEDx Youth@Thames szervezésében 2011. november 20-án Londonban megrendezett, a jövő nemzedékek sorsa és a nemzetek közötti igazságosság témájával foglalkozó 15-26 év közötti fiatalokat célzó előadásra kapott meghívást Fülöp Sándor, mint a világ egyetlen jövő nemzedékek érdekeivel intézményes keretek között foglalkozó iroda vezetője. A biztos a klímaváltozásról, a biodiverzitás változásának hatásairól, a fenntartható fejlődésről és a jövő generációk intézményes képviseletének kapcsán a JNO elmúlt 3,5 évének eredményeiről beszélt a résztvevőknek, akiknek konkrét példákon keresztül szemléltette, hogy mi lenne ma Magyarországon, ha nem működött volna az irodánk.
részletek ...

2011-11-20

Hamarosan indul a „Kislábnyom” című energiatudatossági verseny, melynek fővédnöke a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa
Energiatudatossági kampányt indított a GreenDependent Egyesület „Kislábnyom” címmel, melynek célja, hogy növelje a családok, háztartások energiahatékonyságát, és népszerűsítse a klímabarát, szén-szegény életmódot. A kampány keretében indított versennyel a szervezők arra próbálnak rámutatni, hogy csupán viselkedésünk megváltoztatásával, nagyobb beruházás nélkül is jelentős energiát – ezáltal pénzt – tudunk megtakarítani.
részletek ...

2011-11-18

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa nyitotta meg a Greenpeace fenntartható energiagazdaságról szóló tanulmányát bemutató konferenciát
A Greenpeace Magyarország a „Progresszív Energia[forradalom], A fenntartható energiagazdálkodás lehetőségei Magyarországon” című tanulmányát egy konferencia keretein belül mutatta be 2011. november 17-én. A tanulmány végigjárja, hogy 2050-re hogyan tudna Magyarország egy teljes egészében megújuló energiára építő energiagazdálkodási rendszerre átállni.
részletek ...

2011-11-17

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa is részt vett a fenntartható fejlődési stratégiáról rendezett nyilvános vitán
A Budapesti Városvédő Egyesület a készülő nemzeti fenntartható fejlődési stratégiáról rendezett nyilvános vitát 2011. november 14-én. A „Nagyvárosi dilemmák” című eseményre civileket, építészettel, város- és műemlékvédelemmel, valamint környezettel és energiastratégiával foglalkozó szakembereket hívtak meg a rendezők. Az eseményen a Budapesti Városvédő Egyesület felkérésére a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa is részt.


részletek ...

2011-11-14

Irodánk munkatársa a fenntarthatóság szempontjából értékelte az északi modellt
A „Nordic Model” (Északi Modell) néven ismertté vált példaértékű gazdaság- és társadalomfejlesztési rendszerét ismertető konferenciasorozat első rendezvénye 2011. november 9-én került megrendezésre a Parlament felsőházi üléstermében, melyre munkatársunk Czippán Katalin, mint vendég előadó kapott felkérést.
részletek ...

2011-11-09

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa felszólat a WFC hamburgi közgyűlésén
A World Future Council (WFC) tanácsadói és szakemberei 2011. november 4-6 között Hamburgban tartották ötödik évértékelő közgyűlésüket, melyre Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, mint a szervezet hivatalos tagja is meghívást kapott. Az ombudsman előadásában rámutatott arra, hogy miért szükséges a jövő nemzedékek érdekvédelmének intézményes védelme, ismertette az ehhez szükséges intézményi kereteket, a szervezet specifikus feladatait és javasolt munkamódszereit. Az előadás második felében ismertette a JNO legjelentősebb ügyeit és eredményeit. Fülöp Sándor kiemelte, hogy jövő nemzedékek intézményes képviselete hatékonyabban működhetnek nemzetközi szinten, ahol politikától és az adott ország gazdasági nyomásaitól mentes környezetben dolgozhatnak. 2011-ben a WFC egyik fő kampánytémája a generációs igazságosság volt és szervezet céljai között szerepelt, hogy hatást gyakoroljon a Rio+20 tárgyalási folyamatra.
részletek ...

2011-11-05

Nem haladunk jó irányba az energiafelhasználási szokások terén - mondta a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a Miskolci Egyetemen tartott előadásán
Dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa és F. Nagy Zsuzsanna, az Országos Környezetvédelmi Tanács tagja 2011. október 27-én közös előadást tartott a fenntartható fejlődés aktuális társadalmi és jogi kihívásairól a Miskolci Egyetem hallgatóinak.
részletek ...

2011-10-27

Az felelősségről és az együttműködésről tartott kerekasztal-beszélgetésen vett részt a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa
A KÖVET egyesület szervezésében a környezetvédelem szerepéről, a felelősségvállalásról és a fenntarthatóságról tartottak konferenciát 2011. október 20-án a budapesti Gellért Szállóban. A közel 40 szakember részvételével megtartott eseményen az előadók környezetvédelmi problémákról, annak pénzügyi, gazdasági és emberi vonatkozásairól, valamint elméleti és gyakorlati megoldási lehetőségekről beszéltek a résztvevőknek.
részletek ...

2011-10-20

„Tanulás a fenntarthatóságért” címmel rendeztünk konferenciát az FFB Környezeti Nevelési Kerekasztalával, a Corvinus Egyetemmel és az IUCN Oktatási és Kommunikációs Bizottságával közösen
A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodája, a Fenntartható Fejlődés Bizottság Környezeti Nevelési Kerekasztalával és a Corvinus Egyetemmel közös szervezésben 2011. október 19-én egy egynapos műhelykonferenciát szervezett „Learning to Change for Sustainabilty” címmel.
részletek ...

2011-10-19

Hátrányos helyzetű fiatalok újabb csoportja ismerkedett az országgyűlési biztosokkal
A szerencsi Városi Kulturális Központ és Könyvtár szervezésében 25 szociálisan hátrányos helyzetű fiatal érkezett az Országgyűlési Biztosok Hivatalába 2011. október 18-án. A látogatás során a szerencsi fiataloknak lehetőségük adódott, hogy jobban megismerjék a Hivatal felépítését, az egyes biztosi irodák tevékenységét és az igénybe vehetőségének módjait.
részletek ...

2011-10-18

A design és a fenntarthatóság kapcsolatrendszeréről beszélt irodánk stratégiai és tudományos főosztályának vezetője a „Design és Innováció” című konferencián
A design, a formatervezés egyre nagyobb szerepet kap, egyre inkább befolyásolja mindennek az eladhatóságát, így jelentős hatással van a vállalkozás sikerére is. E gondolattól vezérelve „Design és Innováció” címmel rendezett konferenciát a Kecskemét és Térsége Többcélú Társulás Gazdaságfejlesztési Csoport 2011. október 6-én a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen.
részletek ...

2011-10-06

„Korrupciós kockázatok Magyarországon” című vitafórumra hívták a jövő nemzedékek országgyűlési biztosát
A Transparency International Magyarország a korrupciós kockázatokat elemző 2011. évi Nemzeti Integritás Tanulmány (NIS) előkészítése keretében rendezett vitafórumot 2011. október 4-én. Az eseményen a Transparency International felkérésére vett részt dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.
részletek ...

2011-10-04

„Felelősségvállalás = Pozitív Energia” címmel rendezett 4. Fenntarthatósági Nap meghívott előadója volt a jövő nemzedékek országgyűlési biztosaA 4. Fenntarthatósági Napot 2011. szeptember 24-én rendezték a budapesti Millenáris Parkban. A rendezvény „Környezet” című szekciójában Novák Péter beszélgetett a vízről, a víz minőségéről, a vízkészletekkel kapcsolatos kilátásokról és megoldási lehetőségekről a résztvevőkkel.
részletek ...

2011-09-24

A „Civil szféra helye és szerepe a természetvédelemben” címmel tartott előadást a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa Zentán
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Vajdasági Madártani és Madárvédelmi Egyesület által szervezett konferenciára hívták meg előadónak a jövő nemzedékek országgyűlési biztosát 2011. szeptember 23-án. A Zentán rendezett esemény a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében idén záruló, „Natura 2000-es jelölő madárfajok állományának természetvédelmi kezelése és állategészségügyi monitorozása” című pályázati program hivatalos záró rendezvénye volt.
részletek ...

2011-09-23

„Fenntartható közösségek – tájbarát mezőgazdaság” címmel rendezett tanácskozást a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodája a Pannonhalmi Bencés Főapátság támogatásával
Irodánk szervezésében a fenntartható vidékfejlesztés kérdéseiről tartottunk szakmai tanácskozást közel 100 fő részvételével 2011. szeptember 16-án Győrben és szeptember 17-én Pannonhalmán. Az eseményt a Pannonhalmi Bencés Főapátság támogatásával szerveztük.
részletek ...

2011-09-21

Rendszergondolkodás játékosan a világhírű amerikai professzorral Dennis Meadows-zal
„Rendszergondolkodás játékosan” címmel rendezett műhelykonferenciát 2011. szeptember 14-én Budapesten a Tanuló Szervezetek a Fenntarthatóságért, SOL Magyarország Alapítvány és a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodája.
részletek ...

2011-09-14

Keressük közösen a megoldást világunk fenntarthatóvá válására! Tegyünk Magyarország jövőjéért!
A Piac & Profit, valamint a SOL Intézet „Mesterek és Műhelyek" című rendezvénysorozatának első állomásaként „Keressük közösen a megoldást világunk fenntarthatóvá válására” címmel tartottak konferenciát 2011. szeptember 13-án a Corvinus Egyetemen. A tanácskozás egyik szakmai támogatója a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodája volt.

részletek ...

2011-09-13

„Elfogyasztjuk a jövőnk?” című plakátkiállítás a globalizáció húsbavágó kérdéseiről a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodája szervezésében
A kiállítás 11 példán keresztül mutatja be a globalizáció hatásait a mindennapi életünkre. A kiállítás főüzenete, hogy egyszerű döntések változtatják meg a világot! Mindennapi döntéseink egy része közvetett és gyakran káros hatással van azok életére, akik a bolygónk tőlünk távoli pontjain élnek.


részletek ...

2011-09-09

„Keressük közösen a megoldást világunk fenntarthatóvá válására!” - konferencia a világhírű amerikai professzorral Dennis Meadows-zal
Dennis Meadows szerint már csak arról érdemes beszélnünk, hogyan mentsük meg nemzeti és emberi értékeinket a globális krízis beállta előtt. A világhírű amerikai professzor 2011. szeptember 13-án délután a Corvinus Egyetemen együttgondolkodásra invitálja azokat a felelősen gondolkodó és tenni akaró embereket, akik látnak esélyt arra, hogy a földi életünket uraló rendszerek összeomlása megállítható, illetve fékezhető, s van esély arra, hogy legfontosabb nemzeti és emberi értékeinket megőrizzük.részletek ...

2011-09-01

Az Ökopolitikai Nyári Egyetem panelbeszélgetésein vettek részt irodánk munkatársai
Az idén negyedik alkalommal rendezte meg az Ökopolitikai Műhely Alapítvány a Zöld Sziget Ökopolitikai Nyári Egyetemet. A rendezvényt közel 200 fiatal részvételével 2011. augusztus 10-14 között tartották meg Horányban. Ebben az évben kiemelt szerepet kaptak a programban a zöld eszmeiséggel rokon területek is, hangsúlyt kapott a sokszínűség, vagy a demokratikus értékek védelme, valamint az ezek közötti szinergia.
részletek ...

2011-08-12

A fenntartható fejlődésről tartottak előadást kollégáink a Hegyalja Fesztiválon
„Unokáink érdekvédői” című pódiumbeszélgetésen vettek részt irodánk munkatársai a Hegyalja Fesztiválon 2011. július 14-én, ahol mintegy 20-25 résztvevővel a fenntartható fejlődésről beszélgettek.


részletek ...

2011-07-24

„Monitorozás módszerek a vadgazdálkodásban és a természetvédelemben” címmel rendezett tudományos módszertani konzultációt a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa
Vadászat, erdészet és természetvédelem egymásra utalt, kölcsönösen egymást feltételező tevékenységek. A természet megóvása és benne az ember megélhetése együttműködésüktől várható – mondotta Semjén Zsolt a „Monitorozás módszerek a vadgazdálkodásban és a természetvédelemben” című konzultáció megnyitó beszédében. A miniszterelnök-helyettes közelmúltban a vidékfejlesztési miniszterhez írt levelére utalva hozzátette, örül, hogy a zöldombudsman felvállalta a vitás kérdések rendezésének megkezdését azzal, hogy az alapokról, a vadállományok és azok hatásai méréséről szervezett konzultációt.
részletek ...

2011-06-27

Oktatónap az újrahasznosításért
Hazánkban az alumínium italdobozok újrahasznosítási aránya a nyilvántartások szerint 17%, melyet a gyártók magasabbra becsülnek. A hazai becsült arány messze elmarad az EU tagállamok 63%-os visszagyűjtési és hasznosítási eredményétől, noha az EU átlag esetében is az alumínium dobozok 37%-a megy veszendőbe. A mutatók javítása érdekében a BevCanEast, a BCME Közép-Kelet európai szervezete 2011. június 9-én oktatónapot szervezett belvárosi iskolák és budapesti öko-iskolák tanulói számára. A Vörösmarty téren rendezett eseményen a gyerekek játékos, interaktív installációk és oktató eszközök segítségével sajátították el a szelektív hulladékgyűjtés helyes módját és gyakorlatát.
részletek ...

2011-06-09

„Mekkora legyen az állami újraelosztás mértéke?” című konferenciának adott otthont a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodája
Évek óta folyik a vita az állami újraelosztás optimális mértékéről. A legtöbbször azt hallhatjuk, hogy nálunk az állam a szükségesnél jóval tovább terjeszkedik nemcsak a kiadási, hanem a bevételi oldalon is. Vannak azonban, akik ezt vitatják, véleményük szerint az újraelosztás mértékét nem szabad csökkenteni, sőt olyan álláspont is megfogalmazódik, hogy az újraelosztás mértékét növelni kell! A Magyar Közgazdasági Társaság és a Levegő Munkacsoport által 2011. június 8-án az Országgyűlési Biztosok Hivatalában közösen szervezett „Mekkora legyen az állami újraelosztás mértéke?” című konferencia előadói és közel 50 fős közönsége e dilemmára kereste a választ.
részletek ...

2011-06-08

A „Hulladékgazdálkodás egy fenntartható világban” című konferencián adott elő irodánk jogi főosztályvezetője
A Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete (HOE) az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. közös szervezésében rendezték meg a „Hulladékgazdálkodás egy fenntartható világban” című konferenciát 2011. május 26-27-én Visegrádon. Az eseményen Dr. Babai-Belánszky Tamás, irodánk jogi főosztályvezetője „Környezetvédelmi és fenntarthatósági elvek érvényesülése az új Alkotmányban” címmel tartott előadást.
részletek ...

2011-05-26

„Meserét” címmel nyílt kiállítás a XI. kerületi Farkasréti Általános Iskola tanulói által készített alkotások és Várnai Zsuzsanna textilműves gyerekrajzokból készült textilképeiből
Az irodánk szervezésében nyílt kiállításon a diákok által készített művek témája a természethez való viszony és az egészséges életmód. Várnai Zsuzsanna gyerekrajzokból készített textilképeit a Farkasréti Általános Iskola, valamint más XI. kerületi intézmények gyermekeinek alkotásai ihlették. A textilek kizárólag természetes anyagok felhasználásával készültek és hűen tükrözik a gyerekek elképzeléseit. A kiállítás megtekinthető 2011. május 20-tól június 16-ig, munkanapokon 11.30-13.30 és 16.00-18.00 óra között az Országgyűlési Biztosok Hivatalának földszinti kiállítótermében.
részletek ...

2011-05-20

A JNO szakemberei is részt vettek az Országos Környezetvédelmi Tanács által a Duna hajózhatóságának fejlesztéséről tartott bizottsági ülésen
Az Országos Környezetvédelmi Tanács (OKT) vízgazdálkodással, természetvédelemmel és közlekedéssel foglalkozó bizottságai közös megbeszélést szervezetek 2011. május 19-én, melynek fő témája az OKT által a Duna hajózhatóságának fejlesztéséről napokkal korábban kiadott állásfoglalás-tervezetének megvitatása volt. Irodánk képviseletében dr. Jánossy László, a Természettudományi Osztály vezetője és Radnai Anna tudományos munkatárs volt jelen a megbeszélésen, ahol a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az Európai Duna Stratégia Titkársága, valamint a VITUKI és a Közlekedési Koordinációs Központ szakemberei is részt vettek.
részletek ...

2011-05-19

A JNO adott otthont a Védegylet által támogatott „Helyi hatóságok a méltányos kereskedelemért” című nemzetközi rendezvénysorozat zárókonferenciájának
Az Önkormányzatok Andalúz Hálózata (FAMSI) és a Méltányos Kereskedelmi Szervezetek európai hálózata (WFTO Európa) által indított „Helyi hatóságok a méltányos kereskedelemért” című projekt célja, a helyi hatóságok közötti hálózatok kiépítése, a szinergia elősegítse, valamint a méltányos kereskedelem területén megvalósított legjobb gyakorlatok összegyűjtése volt. A projekt nemzetközi záróeseménye 2011. május 18-án került megrendezésre az Országgyűlési Biztosok Hivatalában.
részletek ...

2011-05-18

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa is részt vett az Energiaklub által szervezett „Paks titkai” című sajtóbeszélgetésen
Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa az Energiaklub felkérésére vett részt a paksi bővítésről szóló sajtóbeszélgetésen 2011. május 17-én. A beszélgetésen az Energiaklub Szakpolitikai Intézetet Dr. Antal Attila és Perger András képviselte.
részletek ...

2011-05-17

Irodánk tudományos munkatársa „Tudjuk-e, mi az a fenntartható fejlődés?” címmel tartott előadást fenntarthatóságra nevelés témában szervezett szakmai fórumon
Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága (FFB) 2010 őszén úgy határozott, hogy kiemelten foglalkozik a környezeti nevelés ügyével, melynek érdekében létrehozta a Környezeti Nevelés Kerekasztal nevű munkaszervezetet.
A kerekasztal működésének beindítása céljából az FFB szakmai fórumot szervezett 2011. április 13-án „A fenntarthatóságra nevelés helyzete és jövője Magyarországon” címmel. Az eseményen közel 50 környezeti neveléssel foglalkozó szakember, pedagógus és civil szervezet képviselője vett részt.
A konferencián dr. Lányi András, irodánk tudományos munkatársa „Tudjuk-e, mi az a fenntartható fejlődés?” címmel tartott előadást.
részletek ...

2011-05-11

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa volt a díszvendég a Klímaváltozás című korrupciós világjelentés bemutatóján
A Transparency International Magyarország 2011. május 11-én mutatta be a hazai közönségnek a klímaváltozással kapcsolatos korrupciós kockázatokat elemező Globális Korrupciós Jelentését, mely gyakorlati iránymutatásokat nyújt kormányoknak, nemzetközi szervezeteknek és vállalatoknak a jó kormányzás elemeiről a klímapolitika területén. Az eseményen a Transparency International felkérésére vett részt dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.
részletek ...

2011-05-11

A Duna Stratégiáról tartott előadást irodánk tudományos osztályvezetője a „Duna határok nélkül” című nemzetközi műhelykonferencián
A Deutsche Bundesstiftung Umwelt (DBU) szervezésében megrendezett műhelymunkát 2011. április 28-tól május 1-ig tartották Leányfalun. A szakmai tanácskozásra a Duna által érintett országokból közel 40 tudományos szakember és kutató érkezett. A német, osztrák, magyar, bolgár, szerb és román előadók előadásaiban szó esett a Dunával kapcsolatos kutatásokról, a Duna ökológia állapotáról, a jelenlegi természetvédelmi helyzetről, gabcsikovói vízierőmű jogi helyzetéről, a folyó hormonális szennyezettségéről, valamint a klímaváltozás a Duna vízgyűjtő területére gyakorolt hatásáról.
részletek ...

2011-05-10

„A fenntartható fejlődés és a környezet számokban” című konferencián tartott előadást a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa
A KSH által szervezett konferencia felkért előadója volt dr. Fülöp Sándor, aki „Környezeti adatok, környezeti indikátorok” címmel tartott előadást 2011. április 21-én Budapesten. Az ombudsman az 1984. december 3-ára virradó éjszakán történt bhopali katasztrófa bemutatásával kezdte az előadását, mellyel az információ fontosságára hívta fel a résztvevők figyelmét. A történelem egyik legtöbb halálos áldozatot követelő ipari-környezeti katasztrófájánál mérgező gáz szabadult ki egy növényvédőszereket gyártó üzemből. A baleset hatására néhány óra alatt több ezer ember fulladt meg. A halálos áldozatok száma jelentősen csökkenthető lett volna, ha az ott lakó embereknek megfelelő információ állt volna rendelkezésükre a bekövetkezett balesetről, és időben megkapták volna a meneküléshez szükséges információkat.
részletek ...

2011-05-04

„Bölcs laikusok - társadalmi részvétel a környezetpolitikában” című konferencia támogatója volt a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa
A konferencia a Védegylet és a Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetének Környezeti Társadalomkutatók kutatócsoportjával közösen végzett kutatásának záróeseménye volt, melyet 50 fő részvételével 2011. április 29-én tartották a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodájában.


részletek ...

2011-04-29

Irodánk munkatársa nyitotta meg a Regionális Globális Nevelés Kerekasztal Fórumot
Az Artemisszió Alapítvány szervezésében 2011. április 28-án került megrendezésre a Regionális Globális Nevelés Kerekasztal Fórum. A program elsődleges célja volt, hogy lehetőséget teremtsen az iskoláknak, pedagógusoknak, oktatóknak a globális neveléssel kapcsolatos programjaiknak széles körű megismertetésére, jó gyakorlataik bemutatására, tapasztalatcserére és együttműködések kialakítására.
részletek ...

2011-04-28

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár budapesti látogatása alkalmával találkozott a jövő nemzedékek országgyűlési biztosával
Ban Ki Mun 2011. április 18-án a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadást az ENSZ előtt álló kihívásokról a meghívott mintegy száz szakember számára. Az előadást követő fogadáson az ENSZ főtitkár beszélgetett dr. Fülöp Sándorral, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosával is. A rövid találkozó során az ombudsman elmondta a főtitkárnak, hogy a jövő nemzedékek intézményesített képviseletét eddig még csak néhány ország kísérelte meg bevezetni. Hozzátette: valamennyi esetben nagy szükség van a nemzetközi szintű támogatásra, módszertani segítségre, hisz enélkül a nemzeti szintű kezdeményezések nem lehetnek hosszabb távon is életképesek. A beszélgetés végén az ombudsman átadta az jövő nemzedékek magyar és nemzetközi képviseletével kapcsolatos angol nyelvű anyagok gyűjteményét.
részletek ...

2011-04-20

A Szolnoktudás Egyetemen tartott előadást a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa az egészséges környezethez való jog fontosságáról, valamint az új Alkotmány tervezetével kapcsolatos véleményéről
A Szolnoktudás Egyeteme által szervezett előadássorozat 31. előadásának felkért előadója dr. Fülöp Sándor volt, aki „Alkotmányos jogunk az egészséges környezet” címmel tartott előadást. A biztos kifejtette a résztvevőknek, miért fontos Magyarországnak, hogy e jog védelmét tekintve mi kerül bele a megújult Alkotmány szövegébe.
részletek ...

2011-04-01

A European Centre for Judges and Lawyers (ECJL) által szervezett nemzetközi műhelymunkán vettek részt munkatársaink Szlovákiában
A környezeti hatásvizsgálat és a stratégiai környezeti vizsgálat európai uniós jogi aspektusaival foglalkozó eseményt 2011. március 14-16. között rendezték Omsenie-ben, Szlovákiában. Irodánkat jogi főosztályunk két munkatársa képviselte a nemzetközi rendezvényen, akik működésünkről, az elmúlt három év eredményeiről, valamint a hatásvizsgálatokkal kapcsolatos szakmai tapasztalatainkról számoltak be a résztvevőknek.
részletek ...

2011-03-23

A Környezet- és Természetvédő Szervezetek XXI. Országos Találkozójára hívták meg a jövő nemzedékek országgyűlési biztosát
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Duna Környezetvédelmi Fórum és a Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület közös szervezésében rendezték meg a Környezet- és Természetvédő Szervezetek XXI. Országos Találkozóját 2011. március 18-20 között Baján.
részletek ...

2011-03-18

Az egyesült államokbeli Yale Egyetem 25 hallgatója látogatott irodánkba 2011. március 16-án
Minden Yale MBA hallgatónak ma már kötelező, hogy tanulmányainak első évében nemzetközi tapasztalatokra tegyen szert. A 25 főből álló diákcsoport kettős céllal érkezett Magyarországra: egyrészt, hogy megismerjék az üzleti környezetet és a kultúrát egy olyan országban, ahol korábban még nem jártak, másrészt, hogy információkat gyűjtsenek arról, milyen üzleti lehetőségei vannak az Európai Unióhoz nemrégiben csatlakozott országoknak.

részletek ...

2011-03-17

Kőrösi Csabával, Magyarország ENSZ nagykövetével találkozott Fülöp Sándor március 4-én New York-ban
A találkozón a felek kölcsönösen beszámoltak az intézményeik munkájáról. A megbeszélésen külön hangsúlyt kapott a jövő nemzedékek globális intézményes képviselete, amellyel kapcsolatban már 1992-ben az ENSZ első riói Földdel kapcsolatos csúcstalálkozóján hivatalos állami előterjesztést tett a máltai kormány. A találkozón részt vett Zlinszky János, irodánk stratégiai és tudományos főosztályvezetője is, aki a soros EU elnökségi munkája kapcsán ugyancsak New Yorkban tartózkodott.
részletek ...

2011-03-11

„A jövő nemzedékek ombudsmanjai, mint a fenntarthatóság megvalósítását segítő intézmények” című szekcióban tartott előadást az ENSZ által rendezett konferencián Fülöp Sándor New Yorkban
Az ombudsman meghívást kapott az ENSZ fenntartható fejlődéssel foglalkozó konferenciáját előkészítő bizottság (Preparatory Committee for UNCSD, United Nations Conference on Sustainable Development) második találkozójára, melyet 2011. március 4-én tartották New Yorkban. Fülöp Sándor „A jövő nemzedékek ombudsmanjai, mint a fenntarthatóság megvalósítását segítő intézmények” címmel tartott előadásában bemutatta a JNO intézményét, működését, valamint röviden összefoglalta iroda tevékenységének elmúlt három évben elért eredményeit. A biztos előadásában külön részletezte, hogy az intézmény hogyan járul hozzá a jövő generációk érdekeinek védelméhez Magyarországon, és hogyan igyekszik fenntartható fejlődés szem előtt tartását hirdetni a kormányzás minden szintjén.
részletek ...

2011-03-11

A „Budapest lehetőségei a Duna stratégiában – érték alapú városfejlesztés” című konferencián tartott előadást a városfejlesztésről és az értékvédelemről a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa
A Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Páneurópa Unió és a Konrad Adenauer Alapítvány szervezésében megrendezett konferenciát 2011. február 24-én tartották a budapesti FUGA Építészeti Központban.
részletek ...

2011-02-28

„Az egészséges környezethez való jog és a jövő nemzedékek érdekeinek képviselete a készülő magyar Alkotmányban” címmel rendezett kétnapos konzultációt 2011. február 14-15-én Budapesten a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodája és a PPKE JÁK Jean Monnet Centre of Excellence
Az alkotmányozási folyamat 2010 őszén kezdődött hazánkban, s a kormány 2011. március 15-re tervezi lezárni és parlamenti vitára bocsátani az új Alkotmány tervezetét. Az egészséges környezethez való jog szempontjából rendkívüli felelősséget jelent Magyarország számára, hogy e jog védelmét tekintve a megújult Alkotmány szövegébe mi kerül bele.
részletek ...

2011-02-14

Hátrányos helyzetű fiatalok látogatták meg az országgyűlési biztosokat
A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa irodáját kereste meg egy gyöngyösi ifjúsági iroda, azzal a céllal, hogy 40 fiatal szociálisan hátrányos helyzetű fiatal látogatását kezdeményezze az Országgyűlési Biztosok Hivatalába. A kezdeményezéssel a fiatalok társadalmi részvételének erősítését és ismereteiket bővítését kívánják elérni. A programot irodánk munkatársa, Szabó Viktória a többi biztosi iroda munkatársaival közösen szervezte meg, melyet 2011. február 4-én délelőtt tartottak az OBH-ban.
részletek ...

2011-02-03

Czippán Katalin, irodánk munkatársa „A tanulás a fenntarthatóságért társadalmi szolgálat révén” címmel tartott előadást „A közösségi szolgálat, önkéntesség jelene és jövője az oktatásban” témában megrendezett konferencián Budapesten
Irodánk stratégia és tudományos főosztályának vezető-helyettesét a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum által 2011.január 22-én szervezett egész napos konferenciára hívták meg előadónak.
részletek ...

2011-02-02
Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site