Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Keressük közösen a megoldást világunk fenntarthatóvá válására! Tegyünk Magyarország jövőjéért!
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Rendezvények  > 2011

Keressük közösen a megoldást világunk fenntarthatóvá válására! Tegyünk Magyarország jövőjéért!

A Piac & Profit, valamint a SOL Intézet „Mesterek és Műhelyek" című rendezvénysorozatának első állomásaként „Keressük közösen a megoldást világunk fenntarthatóvá válására” címmel tartottak konferenciát 2011. szeptember 13-án a Corvinus Egyetemen. A tanácskozás egyik szakmai támogatója a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodája volt.

Az esemény vezérszónoka, a világhírű tudós, Dennis Meadows hangsúlyozta, hogy az emberi és a természeti folyamatok egymással ütköző pályán futnak, ezért azonnali, és alapvető változásra van szükség. Ha a jelenlegi irányzatok a halászat és a szennyezés terén folytatódnak, 2048-ra a tengeri táplálék kimerül. Az előrejelzések szerint századunk közepére a világ 60 országban közel 7 milliárd ember fog vízhiánnyal küzdeni.

A szakember elmondta, hogy mostanra bolygónk túllépte a fenntarthatóság határait és sok területen már elkezdődött a hanyatlás. Magyarországnak, mint minden más országnak célul kellene kitűznie olyan eljárások bevezetését, melyek segítségével a lehető legkisebb károk mellett lehet átvezetni az országot az átalakulási szakaszon. A világhírű tudós hangsúlyozta, hogy bár az új technológiák segíthetik az átalakulást, szükséges a személyes etikai és társadalmi kultúraváltás is. Ha változást akarunk elérni, mindig az egyetemes problémával kell szembenézni ahelyett, hogy az aktuális helyi problémát akarnánk megoldani.

Meadows szerint az átalakuláshoz az alábbi lépésre lenne szükség:

  • a népesség stabilizálása és csökkentése,
  • a helyi pénz bevezetésével kapcsolatos kísérletek,
  • új és más módon való gondoskodás az idősekről,
  • az energia-hatékonyság drasztikus növelése,
  • a mezőgazdaság felkészítése a vízhiányos időszakokra és a kevésbé kedvező időjárási viszonyokra,
  • a GDP növelés helyett áthelyezni hangsúlyt a társadalmi boldogságra növelésére,
  • valamint javítani a termelékenységre vonatkozó tájékoztatást.
  • Az előadás után tartott panelbeszélgetésekben részt vett dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet igazgatója és Kiss Tibor, a SOL Magyarország Alapítvány elnöke is. A résztvevők azokról a legfontosabb, speciális nemzeti problémákról beszélgettek, melyek megoldásra várnak a fenntarthatóság érdekében.

    A beszélgetés során Fülöp Sándor a veszélyben lévő nemzeti értékekről, valamint a környezetvédelmi jogrendről és a hatósági intézményrendszerről beszélt a résztvevőknek. A biztos felhívta a figyelmet a zöldterületek védelmének fontosságára, valamint az ezzel kapcsolatos jogi kihívásokra. Röviden ismertette a városi zaj és levegőtisztasági szabályozás módosítására vonatkozó vizsgálatainkat, valamint a Duna hajózhatóságának javításáról és az ökoszisztéma szolgáltatásainak megőrzéséről kiadott biztosi állásfoglalásokat.

    A JNO jogalkotással kapcsolatos tapasztalatai alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a környezeti jog és a környezeti hatóságok jelenleg kritikus helyzetben vannak. A hatóságok a racionalizáció, a bürokrácia-mentesítés és a gyorsítás áldozatává válnak, továbbá a gazdasági válságoktól való félelem miatt megmaradt feladataikat is egyre nehezebben tudják ellátni. A felügyelőségek szerepfelfogását ma az jellemzi, hogy mindenekelőtt igyekeznek elősegíteni a beruházások minél gyorsabb és hatékonyabb megvalósítását.

    A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa kitért arra, hogy bár a 2012 januárjában hatályba lépő Alaptörvényben deklarálták a jövő nemzedékek érdekeit, a valóságban az olyan természeti erőforrások, mint a termőföld, az erdőborítás, a víz és a biodiverzitás megőrzése ki vannak téve a költségvetési előírásoknak. A biztos utalt arra, hogy a közelgő Rio+20 konferencia szerepe és felelőssége óriási, hisz ha nem kapnak nemzetközi megerősítést a fenntarthatóság érdekei, akkor a környezetvédelem állami infrastruktúrája az országok közötti gazdasági versengés áldozatává válik.

    További információ az eseményről




    Lablec lablec
    1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
    Magyar oldal English site