Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Irodánk munkatársa a fenntarthatóság szempontjából értékelte az északi modellt
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Rendezvények  > 2011

Irodánk munkatársa a fenntarthatóság szempontjából értékelte az északi modellt

A „Nordic Model” (Északi Modell) néven ismertté vált példaértékű gazdaság- és társadalomfejlesztési rendszerét ismertető konferenciasorozat első rendezvénye 2011. november 9-én került megrendezésre a Parlament felsőházi üléstermében, melyre munkatársunk Czippán Katalin, mint vendég előadó kapott felkérést.

Irodánk Stratégia és Tudományos Főosztályának főosztályvezető helyettese hozzászólásában arra kereste a választ, hogy hogyan támogatja a modell a társadalmi, gazdasági fejlődést és a fenntarthatóságot. A fenntarthatóság szempontjából a 3P (People, Planet, Prosperity) azaz az egészséges, életképes közösségek, biztonságos társadalom; az emberhez méltó életre alkalmas környezeti feltételek (tiszta víz, tiszta levegő, egészséges élelmiszer, beporzott, termő növények); és működő, mindkét előbbi feltételt figyelembe vevő, biztosító gazdaság együttes működése szükséges.

Mindezek összehangolásának feltétele, a vendégelőadók által is ismertetett jól működő állam, a jogbiztonság és a stabil, jól képzett, hiteles köztisztviselői kar. A szakember több dilemmát megemlített, melyről szívesen beszélgetne a skandináv vendégekkel: többek között hogyan lehet a gyorsan változó világban bölcs döntéseket hozni, úgy, hogy közben megőrizzük értékeinket, jól működő eredményeinket, hogyan lehet időben reagálni a kihívásokra miközben a megoldásokhoz szükséges társadalmi tudatosságot még csak most fejlesztjük.

Az esemény házigazdája Ertsey Katalin, országgyűlési képviselő, az IPU Magyar-Skandináv Tagozatának elnöke, valamint Ékes Ilona alelnök volt. Az rendezvény előadói Janne H. Matlary, volt norvég külügyminiszter-helyettes, Arni Hole, a norvég Esélyegyenlőségi Minisztérium főigazgatója voltak, a panelbeszélgetésre hozzászólóként kérték fel Nagy Beátát a Corvinus Egyetem docensét, valamint Varga Csabát a Stratégiakutató Intézet Nonprofit Kft. elnökét.

A rendezvényt a résztvevők és az előadók közötti beszélgetés zárta, mely közben a skandináv vendégek is megerősítették, hogy a túlélés érdekében vissza kell adni a vidéki élet méltóságát, vissza kell szorítani a korrupciót, teret kell adni a társadalmi egyeztetésnek. Kiemelték, hogy válsághelyzetekben különösen fontos lehet a nők szerepének erősödése a döntéshozatalban.

Az esemény hivatalos programja

Az esemény részletes beszámolója




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site