Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - „Fenntartható közösségek – tájbarát mezőgazdaság” címmel rendezett tanácskozást a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodája a Pannonhalmi Bencés Főapátság támogatásával
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Rendezvények  > 2011

„Fenntartható közösségek – tájbarát mezőgazdaság” címmel rendezett tanácskozást a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodája a Pannonhalmi Bencés Főapátság támogatásával

Irodánk szervezésében a fenntartható vidékfejlesztés kérdéseiről tartottunk szakmai tanácskozást közel 100 fő részvételével 2011. szeptember 16-án Győrben és szeptember 17-én Pannonhalmán. Az eseményt a Pannonhalmi Bencés Főapátság támogatásával szerveztük.

Tapasztalataink szerint a táji adottságokhoz alkalmazkodó, környezetkímélő gazdálkodás sikere elválaszthatatlan a helyi közösségek megerősítésére irányuló törekvésektől. Az elmúlt években egyre több ilyen kezdeményezéssel találkozhattunk. Munkájuk támogatására újabban kormányzati intézkedések is születtek. Ezek előkészítését, illetve a fenntartható vidékfejlesztés hazai feltételeinek és tennivalóinak felmérését irodánk megalakulása óta kiemelt program keretében támogatja.

A „Fenntartható közösségek – tájbarát mezőgazdaság” című konferencia célja volt, hogy az összegyűlt tapasztalatokat egymással kicseréljük, továbbá a fenntarthatóság útjait kereső közösségekkel együtt elkészítsünk egy munkatervet az alábbi kulcsfontosságú területeken:

1. Helyi termék – helyi piac;
2. Iskolai közétkeztetés – környezeti nevelés;
3. Megújuló gyümölcsös-kultúra;
4. A gyógynövénytermesztés változó feltételei.

A tanácskozáson való részvétel meghívásos alapon történt, civil, egyházi, vállalkozói, kormányzati, önkormányzati és tudományos körökből hívtuk meg a fenti témákkal foglalkozó szakembereket.

A tanácskozást dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa nyitotta meg. Köszöntőjében röviden felvázolta az előttünk álló környezeti kihívásokat, majd kitért arra, hogy klímaváltozás során a fenntartható közösségeknek, a tájbarát mezőgazdaságnak különösen fontos szerepe van.

Ezt követően Mellár Tamás, a Pécsi Tudományegyetem tanára beszélt a globális kihívásokra adott helyi válaszokról.

Lányi András, a JNO fenntartható közösségekért projektért felelős tudományos munkatársa, a konferencia egyik főszervezője tájékoztatta a résztvevőket a konferencia és a szekcióülések menetéről, valamint arról, hogy munkájuk eredményeképpen készítünk egy közös nyilatkozat, mely tartalmazni fogja a konzultáció résztvevőinek közös javaslatain alapuló, konkrét feladatokat is tartalmazó munkatervét.

A konzultáció első napjának délutánján szekció ülések keretében folytatódott a tanácsozás, ahol technikai, programtervezési jellegű kérdésekkel foglalkoztak a résztvevők.

A második napon a pannonhalmi plenáris ülésen Várszegi Asztrik főapát köszöntötte a résztvevőket, majd aláírta a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának kezdeményezésére létrejött, az ősi magyar gyümölcsfajták megőrzését és hasznosítását célzó együttműködési megállapodást. Ezt követően a szekcióvezetők összegezték a munkacsoportok eredményeit. A beszámolók előadásai itt letölthetőek:

„A” szekció: Helyi termék – helyi piac
Muhari Zoltán, Panyola polgármestere, Helyi Termék Szövetség
Kajner Péter, Vidékfejlesztési Minisztérium, főosztályvezető-helyettes

B” szekció: Iskolai közétkeztetés – környezeti nevelés
Czene Zsolt, Vidékfejlesztési Minisztérium, osztályvezető
Czippán Katalin, JNO, főosztályvezető-helyettes

„C” Szekció: Megújuló gyümölcsös-kultúra
Jánossy László, JNO, osztályvezető
Lantos Tamás, Ormánság Alapítvány, igazgató, Markóc polgármestere

„D” Szekció: A gyógynövénytermesztés változó feltételei
Hortobágyi Cirill, OSB Perjel
Barta Eszter, JNO, jogi referens

A szekciók munkáját megismerve dr. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a vidékfejlesztési stratégia szempontjából reagált az elhangzottakra, és örömmel nyugtázta a résztvevők kemény munkáját és elkötelezettségét.

A konferencia záróbeszédet Fülöp Sándor tartotta, aki megköszönte a résztvevőknek az aktív részvételt és megígérte, hogy továbbviszi az eredményeket.

A konferencia programja

Sajtóközlemény: Pannonhalmi Nyilatkozat – Összefogás a fenntartható vidékfejlesztésért

Pannonhalmi Nyilatkozat




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site