Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - „Korrupciós kockázatok Magyarországon” című vitafórumra hívták a jövő nemzedékek országgyűlési biztosát
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Rendezvények  > 2011

„Korrupciós kockázatok Magyarországon” című vitafórumra hívták a jövő nemzedékek országgyűlési biztosát

A Transparency International Magyarország a korrupciós kockázatokat elemző 2011. évi Nemzeti Integritás Tanulmány (NIS) előkészítése keretében rendezett vitafórumot 2011. október 4-én. Az eseményen a Transparency International felkérésére vett részt dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

A Transparency International (TI) 2010 és 2012 között 26 európai országban, köztük Magyarországon is elemzi a nemzeti integritás rendszereket. A jelentés átfogó módon tekinti át a köz- és a magánszektor funkcióit és struktúráját, így képet mutat arról, hogy mennyire működnek megfelelően a korrupció elleni fellépést elősegítő kontroll-rendszerek az egyes országokban. Az NIS azonosítja a hiányosságokat, illetve a kutatási eredmények alapján ajánlásokat fogalmaz meg, amelyek a későbbiekben jogszabály-változtatások, átfogó intézkedések alapjául szolgálhatnak.

A projekt keretében tartott vitafórumra a tanulmány által vizsgált területek szakértői és döntéshozói kaptak meghívást a célból, hogy megvitassák a kutatás eredményeit és a 2008-ban közreadott első jelentés tanulságait, illetve ajánlásokat fogalmazzanak meg. A TI célja, hogy a kutatás eredményeinek nyilvánosságra kerülése előtt a vitafórumon elhangzott javaslatok beépüljenek a tanulmányba.

Fülöp Sándor hozzászólásaiban a JNO tapasztalatai alapján ismertette a hatóságok rossz anyagi helyzete miatt előállt visszásságokat, elsősorban azt, hogy fizetett szakértői munkákat vállalnak egymás eljárásaiban, ami hosszú távon veszélyezteti az ilyen ügyek pártatlan elbírálását. Az ún. forgóajtó rendszerekkel (a gazdasági élet és a hivatali pozíciók közötti karrierváltásokkal) kapcsolatosan megfelelő intézményi, munkajogi és eljárási technikák segítségével javasolta az áttekinthetőség és az elszámoltathatóság fokozását. Ami az ombudsmanok intézményét és eljárásait illeti, egyetértett a TI előterjesztésével, miszerint az újraválaszthatóság elvi szinten sérti a pártatlanságot. Ezzel szemben az ombudsmanok iránti bizalmat erősítik intenzív civil kapcsolataik, az évi több száz szakmai konferencia, eszmecsere, amin részt vesznek, illetőleg a médianyilvánosság, ami egyébként is alapvető munkaeszközük.

A biztos különösen fontosnak tartja, hogy a korrupció témaköre bekerüljön a köztudatba, ezért szívesen vesz részt a korrupció visszaszorításával kapcsolatos eseményeken.

A témához kapcsolódó hírek: a Transparency International Magyarország 2011. május 11-én mutatta be a hazai közönségnek a klímaváltozással kapcsolatos korrupciós kockázatokat elemező Globális Korrupciós Jelentését, melynek a megjelenése alkalmából rendezett sajtótájékoztatóra Fülöp Sándort hívták meg előadónak. Ezen kívül Irodánk 2010 májusában „Korrupció a környezetvédelem területén” címmel maga is rendezett konferenciát, ahol neves szakemberek a korrupcióról és az általa okozott károkról tartottak előadásokat.

A Transparency International Magyarországról bővebben itt olvashatnak.




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site