Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - „Tanulás a fenntarthatóságért” címmel rendeztünk konferenciát az FFB Környezeti Nevelési Kerekasztalával, a Corvinus Egyetemmel és az IUCN Oktatási és Kommunikációs Bizottságával közösen
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Rendezvények  > 2011

„Tanulás a fenntarthatóságért” címmel rendeztünk konferenciát az FFB Környezeti Nevelési Kerekasztalával, a Corvinus Egyetemmel és az IUCN Oktatási és Kommunikációs Bizottságával közösen

A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodája, a Fenntartható Fejlődés Bizottság Környezeti Nevelési Kerekasztalával és a Corvinus Egyetemmel közös szervezésben 2011. október 19-én egy egynapos műhelykonferenciát szervezett „Learning to Change for Sustainabilty” címmel.

A Természetvédelmi Világ Szövetség Kommunikációs és Oktatási Bizottságának (IUCN CEC) vezetői 2011. október 16-18 között Vácott, a Göncöl Házban tartották éves bizottsági ülésüket. A találkozó után a JNO felkérésére a szervezet szakemberei közreműködtek a „Tanulás a fenntarthatóságért” című műhelykonferencián. A rendezvény elsődleges célja volt, hogy kezdeményezze és erősítse a párbeszédet a hazai és az IUCN CEC nemzetközi szakemberei között, valamint felkeltse az érdeklődést és közfigyelmet a fenntarthatóságra nevelés érdekében.

A több mint 60 szakember részvételével megtartott konferencián a Fenntartható Fejlődés Bizottság Környezeti Nevelési Kerekasztalának tagjai, az IUCN és az IUCN CEC magyar tagjai, civil szervezetek, tanárok, a felsőoktatásban a fenntartható fejlődési stratégiák megvalósításáért felelős oktatók, munkatársak, oktatásszervezők, valamint nemzeti parkok és az erdészetek munkatársai képviseltették magukat.

A műhelykonferenciát Jávor Benedek, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke és dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa nyitotta meg.

Fülöp Sándor bevezetőjében arra kereste a választ, hogy mi az oka annak, hogy a társadalom ennyire passzívan reagál az ökológiai katasztrófával kapcsolatos hírekre. Mit kellene ahhoz tennünk, hogy felhívjuk a politikusok és a döntéshozók figyelmét arra, hogy az energia és nyersanyag készletek fogyóban vannak, hogy klímaváltozás hatására szükséges, hogy változtassunk a jelenlegi mezőgazdasági szokásokon? A biztos szerint első lépésként meg kellene érteni, hogy miért csapja be magát a társadalom. Miért hárítják az emberek ezeket e témákat? És miért gondolják, hogy ezek a veszélyek rájuk nem leselkednek? Ehhez szükséges azon kompetenciák összegyűjtése, melyek ahhoz kellenek, hogy a figyelemfelhívó üzeneteink célba érjenek. Szükség van:

  • rendszerdinamikai gondolkodásra,
  • erős, koherens személyiségekre, akik képesek szembenézni a közelgő környezeti katasztrófákkal, valamint
  • a hálózatókban való munkára való képességre.
  • A tudományos és a civil hálózatoknak képesek leginkább megérteni a minket körülvevő komplex világ működését, és ők azok akik, leginkább elkötelezettek tudnak lenni azért, hogy közösen tegyenek erőfeszítéseket a fenntarthatatlan világ növekvő problémáival szemben.

    A JNO-hoz hasonló intézmények a szövetségesei azoknak az oktatóknak, szociális munkásoknak, akik a környezeti ügyekben és generációk közötti igazságosságot tekintve változást akarnak elérni. Az elmúlt három évben az iroda működése során kiemelt figyelmet kapott a problémák kommunikációja, figyelmet kaptak a környezeti problémákkal kapcsolatos társadalmi viták és az ezekre vonatkozó közös megoldáskeresés, valamint a hálózatépítés. Ezzel összefüggésben az ombudsman megemlítette a tavaly ősszel rendezett Duna ökológia szolgáltatásairól szóló konferenciát és a 2011 szeptemberében nyilvánosságra hozott Pannonhalmi Nyilatkozatot.

    Keith Wheeler az IUCN CEC elnöke felvezető előadásában az oktatás XXI. században betöltött szerepéről tartott előadást. A nemzetközi szervezet úgy gondolja, hogy kizárólag pozitív üzenetekkel, a természet szeretetének hangsúlyozásával az emberek hozzáállásában eredményeket elérni. A szakember többek között bemutatatta az IUCN „Love. Not Loss.” című filmjét is.

    Czippán Katalin a JNO főosztályvezető-helyettese a fenntarthatóság érdekében való tanulás kollektív kihívásairól beszélt, melyben többek között bemutatta a UNECE Oktatás a fenntarthatóságért stratégia munkabizottság kompetenciafejlesztési munkacsoportjának eredményeit.

    A délelőtti előadásokat követő beszélgetést Galambos Rita, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány igazgatója moderálta.

    A konferencia délután három szekcióüléssel folytatódott:

    A. „Kompetenciák, változás” Felkészülés a fenntartható jövőre
    B., Fenntarthatóság a felsőoktatásban
    C., Stratégiai kommunikáció (a biodiverzitás megőrzése érdekében az erdők évéhez kapcsolódva)

        

    A rendezvényt a program társszervezője, a Budapesti Corvinus Egyetem képviseletében Zilahy Gyula, a Tisztább termelés Magyarországi Központjának igazgatója zárta, aki elmondta, hogy bízik abban, hogy azt a rendezvényt több hasonló követi, ahol az érintettek közösen gondolkoznak a fenntartható életvitelhez szükséges kommunikációs és oktatási, nevelési feladatokról.


    Letöltések

    Az esemény részletes programja, előadások

    Az előadók, szekcióvezetők, facilitátorok életrajza




    Lablec lablec
    1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
    Magyar oldal English site