Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - A design és a fenntarthatóság kapcsolatrendszeréről beszélt irodánk stratégiai és tudományos főosztályának vezetője a „Design és Innováció” című konferencián
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Rendezvények  > 2011

A design és a fenntarthatóság kapcsolatrendszeréről beszélt irodánk stratégiai és tudományos főosztályának vezetője a „Design és Innováció” című konferencián

A design, a formatervezés egyre nagyobb szerepet kap, egyre inkább befolyásolja mindennek az eladhatóságát, így jelentős hatással van a vállalkozás sikerére is. E gondolattól vezérelve „Design és Innováció” címmel rendezett konferenciát a Kecskemét és Térsége Többcélú Társulás Gazdaságfejlesztési Csoport 2011. október 6-én a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen.

A konferencia elődleges célja volt, hogy az elhangzott hazai és nemzetközi szakértők előadásával motiválják a vállalkozásokat versenyképességük növelésére. Hazánkban az elmúlt években csökkent a formatervezett tárgyak iránti kereslet, de nemzetközi kutatások bizonyítják, hogy azok a vállalkozások, amelyek hangsúlyt fektetnek a designra, sikeresebbek. A szervezők úgy válik, hogy bár Európa egyre kevesebb területen globális vezető, a design területén jelentős kulturális tartalékkal rendelkezik.

A közel 60 fő részvételével megtartott eseményen a meghívott előadók párbeszédet folytattak arról, hogy mekkora szerepe is van a designnak a sikerben. Irodánk stratégiai és tudományos főosztályának vezetője, dr. Zlinszky János „A design és a fenntarthatóság kapcsolatrendszerének újszerű elemzése, kitérve a Kulturális és Kreatív Iparágak kiemelt szerepére” címmel tartott előadást.

Irodánk stratégiai és tudományos főosztályának vezetője, Zlinszky János „A design és a fenntarthatóság kapcsolatrendszerének újszerű elemzése, kitérve a Kulturális és Kreatív Iparágak kiemelt szerepére” címmel tartott előadást. Az előadás abból indult ki, hogy a design, mint teljes körű termék- és folyamat-tervezés, a természeti erőforrások és társadalmi értékválasztások által korlátozott. A design ugyanakkor képes határozottan befolyásolni az önkifejezés eszközrendszerét többek közt a termékek és szolgáltatások igénybevételén keresztül. A design eszméje a magas esztétikai és használati érték nyújtása a magasabb életminőség érdekében. A szűkülő erőforrások és növekvő társadalmi egyenlőtlenség közepette azonban maga a design, mint gazdasági tevékenység is csak úgy maradhat fenn, ha e nehézségek megoldásában vállal kulcsszerepet. Ezen a téren, ebben a tekintetben van tehát szükség innovációra. Ez az az innováció, ami a design helyét, szerepét, sőt rangját még krízishelyzetekben is biztosíthatja. Az anyagoknak, tárgyaknak, helyeknek, létesítményeknek, folyamatoknak az exkluzívtól a hozzáférhető felé, az átáramlástól a körfolyamat felé, az ideiglenestől a tartós felé, az egyszer használatostól a javítható felé, a szenzációstól az elegáns felé, a gépitől az emberi felé, az egzotikustól az otthonos felé, a drágától az olcsó felé kell elmozdulniuk - mindezt lehetőleg egyszerre! Ha volt már innovációs kihívás a design szakma felé, hát ez az: egyszerre érni el az erőforrás-igény és környezetszennyezés radikális csökkentését, és a termék időbeli-térbeli jelenléte radikális növelését, szépség és használhatóság megtartása mellett!

A feladat azonban korántsem lehetetlen. Lehet tervezni tárgyakat, szolgáltatásokat, folyamatokat kerekesszékhez is, űrhajóhoz is, nagyon fiataloknak és nagyon időseknek is, 0% és 100% páratartalomra is – hogy csak néhány olyan ismert és megoldott helyzetet idézzünk, ahol komoly fizikai, élettani és lélektani korlátokhoz alkalmazkodva kell tartósságot és megbízhatóságot hozni. Az erőforrás-kímélő, közjó-központú design feltalálása és elterjesztése sem lehet megoldhatatlan – noha kétségtelenül radikális szellemi innováció.

A konferencián meghívott előadóként részt vett az elismert brit jövőkutató, Hardin Tibbs is.

A konferencia részletes programja




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site