Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa is részt vett az Energiaklub által szervezett „Paks titkai” című sajtóbeszélgetésen
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Rendezvények  > 2011

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa is részt vett az Energiaklub által szervezett „Paks titkai” című sajtóbeszélgetésen

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa az Energiaklub felkérésére vett részt a paksi bővítésről szóló sajtóbeszélgetésen 2011. május 17-én. A beszélgetésen az Energiaklub Szakpolitikai Intézetet Dr. Antal Attila és Perger András képviselte.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa hangsúlyozta, hogy a paksi bővítés esetben több ezer milliárd forintos beruházásról van szó, amely évtizedekre határozhatja meg az ország gazdasági és társadalmi fejlődési irányát. A fenntartható fejlődés, a jövő nemzedékek életlehetőségei szempontjából döntő jelentőségű kérdésről van szó, ahol a klímapolitikai jelentőséget és az esetleges kockázatokat is egyaránt mérlegelni kell. A biztos szerint éppen ezért alapvető lenne a szakmai és az általános nyilvánosság bevonása, hisz ez a legfőbb garanciája annak, hogy a szűk szakmai elfogultságot meghaladó szempontok is érvényesülhessenek.

A Paksi Atomerőmű bővítését 2009 tavaszán kimondó parlamenti határozat nem volt kellőképpen előkészítve – mondta a beszélgetésen Fülöp Sándor, aki röviden ismertette az április végén kiadott paksi bővítéssel kapcsolatos állásfoglalásának eredményeit. A vizsgálat megállapította, hogy a Kormány az előkészítés során figyelmen kívül hagyta az energetikára és a környezetvédelemre érvényes országos szakpolitikai terveket, melyekben nem szerepel az atomenergia energiapiaci részesedésének újabb atomerőmű létesítésével, vagy a meglévő atomerőmű bővítésével tervezett növelése.

Az ombudsman javasolta, hogy az új kormány ezúttal a nyilvánosság bevonásával végeztesse el a tervezett stratégiai környezeti hatásvizsgálatot, és készítsen el olyan energiapolitikai háttéranyagokat, mely az energiaszükséglet csökkentésével, az energiatakarékosság szükségességével is számol.

Az Energiaklubról bővebben itt olvashatnak.

A biztos paksi atomerőmű bővítésére irányuló kormányzati előterjesztés tárgyában kiadott állásfoglalása




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site