Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - „A sikeres alkalmazkodás a változó feltételekhez” címmel tartott adott előadást a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a II. Magyar Fenntarthatósági Csúcson
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Rendezvények  > 2011

„A sikeres alkalmazkodás a változó feltételekhez” címmel tartott adott előadást a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a II. Magyar Fenntarthatósági Csúcson

A Piac & Profit 2011. november 24-én rendezte meg II. Magyar Fenntarthatósági Csúcsot „A gondolkodás-, értékrendváltás és cselekvés jegyében” címmel. A konferencia fő témája: mit tesz, és mit tehet az egyes ember azért, hogy egyéni, családi, nemzeti és globális szinten megváltozzanak a negatív folyamatok. Az esemény egyik küldetésének vállalta fel, hogy erősítse a társadalom szereplőinek felelősségérzetét, mintaként közvetítse a jó példákat, illetve harmonizálja az üzleti érdekek és a fenntarthatóság szempontjait.

Fülöp Sándor a „Fejlődés: az erőforrásokat felélő növekedés vagy sikeres alkalmazkodás a változó feltételekhez?” címmel tartott előadásában utalt a Nature magazin 2009-ben megjelent „Planetary Boundaries” cikkére, mi szerint vannak olyan „küszöbök", melyeken már átlépett az emberiség. Ezeken nincs módunk visszalépni, legfeljebb a hatásaik mérsékelhetők. A klímát, az élelmiszerbiztonságot, a biodiverzitást, mint egyformán veszélyt jelentő területeket ma már kémiai anyagok felhasználása is követi. A maholnap bekövetkező 2-2,5 Celsius fokkal növekvő hőmérséklet okozta problémákra talán még tud reagálni az emberiség, ám az élelmiszerbiztonsággal összefüggő negatív hatásokat - például a tömeges éhséglázadásokat, elvándorlásokat - szinte lehetetlen kivédeni.

A biztos az élelmiszerbiztonság kapcsán elmondta, hogy jelenleg a megtermelt élelmiszernek csak 50 százaléka hasznosul. A termőföld nem tekinthető teljes mértékben megújuló erőforrásnak. A vegyi anyagok, műtrágyák által okozott pusztításokat, soha nem lehet teljes mértékben helyreállítani. A csökkenő termésre még több kémiai anyag kijuttatásával és genetikailag módosított anyagokkal reagálunk. Az ombusman felhívta a figyelmet arra, hogy ha nem változtatunk azonnal és drasztikusan a fogyasztási és termelési szokásainkon, akkor nagy esély van arra, hogy a civilizációnk megszűnjön.

Az előadás során szó esett a JNO elmúlt 3,5 évben elért eredményeiről, valamint a jövő nemzedékek nemzetközi intézményes képviseletéről is.

Az egyéni szintű alkalmazkodás a jelenlegi világ kihívásaihoz az ezzel járó morális kérdésekkel való szembenézésen alapul: megbocsátható-e, hogy feléltük a jövő erőforrásait, kipusztítottuk a vadon élő állatok és növények igen jelentős részét, illetőleg kibillentettük egyensúlyából a bolygó klímáját? Ebből kiindulva nagyon sokan eljutnak oda, hogy kisebb-nagyobb mértékben módosítanak fogyasztási, közlekedési szokásaikon, illetőleg egyedül vagy civil szervezetek tagjaiként fellépnek azért, hogy a jog és az állami intézmények a környezet védelmét is szolgálják.

A konferencia hivatalos programja




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site