Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Sajtóközlemény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény tervezetével kapcsolatban - 5. oldal
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink  > Sajtóközlemények > 2009

40. A Javaslat szerinti, kizárólag a tulajdonos és a hatóság részvételével lefolytatott eljárások során hozott döntések azonban - a fentiekkel ellentétben - túlzott mértékű teret engednek a gazdasági tényezőknek. Ellehetetlenítik az egészséges környezethez való jog, mint alkotmányos alapjog védelme szempontjából kiemelkedő alapelv, a megelőzés elvének társadalmi részvétel melletti alkalmazhatóságát, ezért alkotmányos visszásságot idéznek elő.

c) Az állami erdők korlátozottan forgalomképes kincstári vagyoni körbe sorolása és kezelése

41. A Javaslat szerint az állami tulajdonban lévő erdők természeti adottságaiknál, állapotuknál, területi elhelyezkedésüknél fogva a közérdekű szolgáltatásokat a legmagasabb szinten képesek biztosítani, ezért az állami tulajdonú erdők a kincstári vagyon részét képezik. A Javaslat azonban ezen megállapításokat követően az állami erdők forgalomképtelenségét korlátozott forgalomképességre kívánja változtatni.

42. A kincstári vagyon körébe tartozó vagyonelemek szűkebb értelemben is a nemzet vagyonát képezik, azokat az állam érdemben csak kezeli és köteles a jövő nemzedékek számára is megőrizni. Az állami erdők elsődleges célja az állami közcélú feladatok és szolgáltatások biztosítása. Az állami erdőket ezért olyan szervezeti formában kell kezelni, amely mellett ezek a közcélú, állami feladatok a társadalom számára leghasznosabb módon biztosíthatók.

43. A korábbi forgalomképtelenséget kimondó szabályozással szemben a korlátozott forgalomképesség hatására azonban az állami erdők elidegeníthetőek, illetve haszonbérbe adhatóak lennének.

.

44. A állami tulajdonban lévő természetvédelmi oltalom alatt álló, valamint Natura 2000 területeken lévő erdők, és a természetességi kategóriák tekintetében állami tulajdonban lévő természetes, természetszerű; származék erdők forgalomképtelenségének kimondása, illetve fenntartása jelent megfelelő közjogi garanciát arra, hogy a jövő nemzedékek számára történő megőrzés elsődlegességgel bírjon a rövidtávú gazdasági érdekekkel szemben. Ebben a tekintetben kis területű erdőrészletek forgalomképtelensége is fontos, hiszen azok kiemelt szerepet tölthetnek be, mint menedék vagy migrációs útvonal egyes fajok számára.

45. Emellett szükséges ugyanebben a körben az állami tulajdonú erdők haszonbérbe adásának kategorikus tiltása, valamint annak deklarálása is, hogy az állami tulajdonú, állami szervek, vagy meghatározó állami befolyással működő gazdasági társaságok vagyonkezelésében lévő erdők esetében az erdőben elrendelt hatósági (erdészeti, vadászati, természetvédelmi stb.) korlátozások, tilalmak kártalanítási igényt nem keletkeztetnek. A természeti értékek hosszú távú védelmének és megfelelő kezelésének a letéteményese az állam és a közjó érdekében legfőképp az államtól várható el a tulajdonában lévő erdők hosszú távú célokat is szem előtt tartó kezelése. Az állami erdők esetén a kártalanítási igények törlése az államigazgatás működésének racionalizálása miatt indokolt - a közérdek egyes céljai érdekében az államigazgatáson belüli kártalanítások felesleges pénzügyi transzfereket jelentenek az állami költségvetésen belül.

IV. Kezdeményezés

46. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló 1993. évi LIX. törvény 21. § (1) bekezdése alapján kezdeményezéssel élek a Kormánynál, és kérem, hogy a Javaslatot vonja vissza átdolgozásra és csak az állásfoglalásomban felsorolt alkotmányos visszásságok maradéktalan kiküszöbölését követően nyújtsa be azt ismételten az Országgyűlésnek.

Budapest, 2009. március 9.

dr. Fülöp Sándor

a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa



[1] A környezeti demokrácia érvényesülésének mérése az erdészeti igazgatási eljárásokban TAI módszerrel - www.emla.hu


Első Előző 1 2 3 4 5
Egyben



Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site