Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - 2009
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink  > Sajtóközlemények > 2009

Sajtóközlemény a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztéséről szóló törvény módosítását indítványozó törvényjavaslatról
Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztéséről szóló törvény módosításának zárószavazás előtt álló tervezete továbbra is időzített bombaként ketyegő környezeti kockázatokat vet fel.
részletek ...

2009-12-14

Sajtóközlemény a Zöld Beruházási Rendszer pályáztatásáról
Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa frissen lezárult vizsgálatában megállapította, hogy mivel késve indult el a Zöld Beruházási Rendszer pályáztatása, akár 110 milliárd forint értékű bevétel kiesés is történhetett a kvótaeladások terén.
részletek ...

2009-11-24

Sajtóközlemény vasúti mellékvonalakon a személyszállítás nagy léptékű megszűntetése kapcsán
Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint s vasúti mellékvonalakon a személyszállítás nagy léptékű megszűntetése ellentétes a Magyar Köztársaság általános környezetvédelmi, közlekedéspolitikai és területfejlesztési politikájával.
részletek ...

2009-11-17

Sajtóközlemény
Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztéséről szóló törvény módosításának tervezete beláthatatlan környezeti kockázatokat vet fel. Az ombudsman a veszélyekre rámutatva az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságához fordult
részletek ...

2009-11-10

Sajtóközlemény a Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatával kapcsolatban
Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa állásfoglalásban hívta fel az Országgyűlés figyelmét a 2010. évi költségvetési törvényjavaslat visszásságaira. Az ombudsman szerint sem a jövő évi költségvetés tervezete, sem a környezeti szempontból károsnak minősülő tevékenységek szabályozása nem támogatja a jövő nemzedékek pozitív életlehetőségeit garantáló gazdasági modell megteremtését. Fülöp Sándor szerint a pénzügyi szabályozó rendszer környezetvédelemi célú átalakításának elmulasztása Magyarországot hátrányos helyzetbe hozza.
Cikk a Népszabadságban
Cikk a greenfon-n
részletek ...

2009-10-22

Dominószerű összeomlás klímaváltozással?
Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szeptember 24-én látta vendégül az újságírókat. A megbeszélésen Zlinszky János, a stratégiai és tudományos főosztály vezetője előadást tartott a Nature nevű rangos folyóiratban közzétett kutatásról ( a cikk ), amely arról ad kijózanító információt, hogy mekkora mozgástere maradt az emberiségnek, ha el akarja kerülni természetes fenntartó rendszerei dominószerű összeomlását.
Kapcsolódó cikk a greenfo-n
részletek ...

2009-10-09

Sajtóközlemény a parlagfű elleni küzdelem kiemelt állami feladattá nyilvánításáról és kormánybiztos kinevezéséről
A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület felkérte a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosát, hogy vizsgálja meg a parlagfű elleni küzdelemről szóló országgyűlési határozat teljesülését, szólítsa fel az Országgyűlést az eddigi eredmények és kudarcok áttekintésére, és kérje fel új határozat megalkotására.
részletek ...

2009-07-21

Sajtóközlemény a Belső-Erzsébetváros településrendezése ügyében lefolytatott vizsgálat alapján kiadott állásfoglalásról
Belső-Erzsébetváros településrendezésekor a VII. kerületi önkormányzatnak figyelembe kell vennie az állam nemzetközi kötelezettségvállalásait, ezért nem kaphat szabad kezet a területet érintő változások elfogadása és a hatósági eljárások során – állapította meg állásfoglalásában Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. Az ombudsman a köznyelvben zsidónegyedként számon tartott terület, a Budapest Belső-Erzsébetváros örökségvédelmével kapcsolatos helyi rendelkezéseket vizsgálta.
részletek ...

2009-07-20

Meghívó sajtótájékoztatóra és konferenciára
A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, a magyarországi Brit Nagykövetséggel és a Magyar Közgazdasági Társasággal együttműködve arra vállalkozik, hogy költségvetés zöldítéséről szólva új alternatívát kínáljon a súlyos gazdasági, társadalmi problémák megoldására, amelytől nem elválasztható a környezet fenntartható használatának megteremtése.
részletek ...

2009-06-05

Patakot tisztított a zöld ombudsman június 3-án a Börzsönyben
Dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa és huszonhat munkatársa a Környezetvédelem napját pataktisztítással „ünnepelte” a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén lévő Deszkametsző-völgyben.
részletek ...

2009-06-04

Sajtóközlemény a regionális víziközmű cégek átszervezéséről
Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a regionális víziközmű cégek átszervezésének felfüggesztését kéri a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től.
részletek ...

2009-05-29

Sajtóközlemény arról, hogy a gépjárművek veszélyeztetik az egészséges környezethez való alapjogot
Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint Budapesten nincs lehetőség arra, hogy mindenki gépkocsival oldja meg közlekedési igényeit. Az elviselhetetlen mértékű gépjárműforgalom már most is veszélyezteti az egészséges környezethez való alapjogot – véli az ombudsman.
részletek ...

2009-05-25

Sajtóközlemény a civil szervezetek jogorvoslati jogának korlátozásáról
Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa elfogadhatatlannak tartja a civil szervezetek jogorvoslati jogának korlátozását. Az ombudsman a közigazgatási hatósági eljárásokat érintő törvény tervezett módosítása kapcsán fordult az Országgyűlés két bizottságához és a házelnökhöz.
részletek ...

2009-05-03

Sajtóközlemény XV. kerületi önkormányzat az M3-as autópálya bevezető szakasza mentén található MÁV-telep beépítését célzó rendeletjavaslata ügyében készült állásfoglalásról
Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa nem tartja elfogadhatónak a XV. kerületi önkormányzatának azon rendelet-javaslatát, amely az M3 autópálya bevezető szakasza mentén található MÁV telep beépítésének megváltoztatását célozza.
részletek ...

2009-04-28

Sajtóközlemény a szerencsi szalmaégető ügyében kiadott állásfoglalásról
Veszélyezteti a környezeti, a természeti és a világörökségi értékek fenntarthatóságát a szerencsi szalmaégető erőmű engedélyezett formában való megvalósítása. Az erőmű létesítésével kapcsolatos intézkedések az alkotmányos jogok sérelmét okozták – állapította meg Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, aki kezdeményezi az illetékes főügyészségen, hogy az nyújtson be az egységes környezethasználati engedély ellen óvást, továbbá az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségen, hogy az felügyeleti jogkörben semmisítse meg az elsőfokú határozatot.
részletek ...

2009-04-17

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának álláspontja a Tubes perben, a Fővárosi Bírósághoz benyújtott előkészítő irat alapján
részletek ...

2009-03-27

Sajtóközlemény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény tervezetével kapcsolatban
A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodája hivatalból észlelte, hogy a Kormány T/6934 számon az Országgyűlés elé terjesztette az ,,Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról'' szóló törvény tervezetét. A Javaslat vizsgálatát követően az alábbi állásfoglalást teszem.
részletek ...

2009-03-09

Sajtóközlemény a fővárosi szmogriadó elrendeléséhez kapcsolódóan
Alkotmányos visszásságot okozott, hogy a szmogriadó elrendelését követően – a rendelkezésre álló jogszabályi lehetőségek és egyben kötelezettségek ellenére – a hatóságok nem léptek fel a szabálysértő gépjárművezetőkkel szemben
részletek ...

2009-01-13

Sajtóközlemény a fás szárú növények védelméről szóló jogszabály módosításával összefüggésben
részletek ...

2009-01-08
Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site