Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - 2011
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink  > Sajtóközlemények > 2011

Sajtóközlemény - Az első evangélikus gyümölcsöskert átadásáról
A génmegőrzésért született összefogás első eredménye az a gyümölcsöskert, amelyet a Béri Evangélikus Egyházközség templomkertjében telepítettek. Az ünnepélyes kertavatáson – 2011. december 6-án – a sajtó nyilvánossága előtt szólt a génmegőrzés jelentőségéről több támogató, köztük Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Thuránszky István lelkész és Grédics Szilárd, a Bükki Nemzeti Park igazgatója. Az eseményen részt vett az összefogás kezdeményezője, Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa is.
részletek ...

2011-12-06

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a fővédnöke a decemberben induló „EnergiaKözösségek” című nemzetközi megtakarítási programnak
A GreenDependent Intézet szervezésében 2011. december 1-jén először indul útjára Magyarországon az „EnergiaKözösségek” című nemzetközi megtakarítási program és verseny több háztartásból álló közösségek számára. A versenyt bemutatására szervezett sajtótájékoztatót 2011. november 25-én rendezték meg a gödöllői Művészetek Házában, ahol irodánkat Czippán Katalin főosztályvezető-helyettes képviselte.
részletek ...

2011-11-25

Sajtóközlemény: Pannonhalmi Nyilatkozat – Összefogás a fenntartható vidékfejlesztésért
Magyarország épségét, lakóinak jólétét veszélyezteti, ha nem újul meg a mezőgazdaság, ha nem nő a vidéki élet vonzereje és elmarad a táj helyreállítása – hívta fel a figyelmet Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szeptember 29-én azon a sajtótájékoztatón, amelyen a Pannonhalmi Nyilatkozatot nyilvánosságra hozta.
részletek ...

2011-09-29

Sajóközlemény - Vészhelyzetben a Nekota
Súlyosan veszélyezteti az vízi élővilágot a Balaton déli partján, a Nagybereki Fehérvíz Természetvédelmi Területen a Hubertus Bt. tevékenysége. A vállalkozás – a másodfokú vízügyi hatóság nem megfelelő eljárásának is köszönhetően - komoly természeti kárt okozott a hazai és nemzetközi oltalom alatt álló térségnek – állapította meg frissen lezárult vizsgálatában Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.
részletek ...

2011-09-25

Sajtóközlemény - Összefogás génmegőrzésért
Természeti örökségünk óvásáért és értékeink megőrzéséért írt alá együttműködési megállapodást Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának kezdeményezésére több egyház, szakmai és civil szervezet, valamint a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára.
részletek ...

2011-09-16

Sajtóközlemény - Veszélyeztetett lápok
Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa komplex kormányzati intézkedések sürgős megtételét látja indokoltnak a hazai lápok védelme érdekében. Az ombudsman megállapításait és javaslatait állásfoglalás tervezetben hozta nyilvánosságra, annak érdekében, hogy széleskörű szakmai egyeztetés induljon meg a lápok védelmének megteremtése érdekében.
részletek ...

2011-09-15

Sajtóközlemény - Szigorú fellépést sürget az ombudsman az elviselhetetlen zajjal szemben
Nem engedhető meg, hogy a közterületeken tartott rendezvények zaja sértse az egészséges környezethez való jogot – állapította meg Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. Az ombudsman átfogó vizsgálatban elemezte, megelőzhetők-e a fesztiválok és más rendezvények zavaró hatásai.
részletek ...

2011-07-27

Sajtóközlemény - továbbra is alaptörvény-ellenes az ombudsmanról szóló törvényjavaslat
Továbbra is ellentétes Magyarország áprilisban kihirdetett új alaptörvényével az alapvető jogok biztosáról szóló törvényjavaslat – hívja fel a figyelmet Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa az Országgyűlés 2011. július 4-i szavazásának eredményére utalva.
részletek ...

2011-07-06

Sajtóközlemény - Alkotmányellenes ombudsmantörvény-javaslat
Ellentétes Magyarország áprilisban kihirdetett új alkotmányával az ombudsmanról szóló törvényjavaslat – hívja fel a figyelmet Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa az országgyűlési képviselőknek június 21-én küldött levelében.
részletek ...

2011-06-21

Sajtóközlemény - Lezárult a „Legyen CO2OL az iskolád!” tudatos energiafogyasztásra nevelő verseny
A 8-14 éves gyerekeket célzó „Szén-dioxid Nyomozók” nemzetközi programhoz közel 300 hazai iskola csatlakozott, a program keretében indított „Legyen CO2OL az iskolád!” versenyre pedig 15 iskolai diákcsapat nevezett. A tudatos energiafogyasztásra nevelő verseny 2011. június 10-én tartott eredményhirdetésének a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodája adott otthont. Az eseményt Czippán Katalin, irodánk stratégiai és tudományos főosztályának vezető-helyettese nyitotta meg, a díjakat Novák Péter adta át a győzteseknek.
részletek ...

2011-06-15

Sajtóközlemény az iskolai közétkeztetéssel kapcsolatban
A közétkeztetésben a gyermekek asztalára kerüljön minél több egészséges, lehetőleg helyi forrásból származó élelmiszer, aminek érdekében az iskolák, az óvodák, a bölcsődék fenntartóinak és intézményvezetőinek mindent meg kell tenniük – fogalmazta meg közösen aláírt felhívásában Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa és Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa.
részletek ...

2011-05-31

Sajtóközlemény - A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa nyilvánosságra hozta a zaj elleni védelem új, átfogó szabályozásával kapcsolatos javaslatait
Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a zaj elleni védelem új, átfogó szabályozását fogja javasolni a kormánynak. Rendhagyó módon az ombudsman még mielőtt állásfoglalását véglegesítené, nyilvánosságra hozza javaslatait azzal a céllal, hogy a zajtól szenvedő lakóközösségek és szakmai körök véleményét megismerje.
részletek ...

2011-05-18

Sajtóközlemény az új Alkotmány aláírása kapcsán
Magyarországon sürgősen és határozottan át kell alakítani a környezetromboló életmódot és szemléletet, meg kell változtatni a fenntarthatatlan gazdasági gyakorlatot támogató jogszabályokat. Ehhez az Alaptörvény szilárd alapot teremtett – fogalmazta meg Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa sajtóközleményében. Az ombudsman azt követően fordult a nyilvánossághoz, hogy az államfő aláírta az új alkotmányt.
részletek ...

2011-04-25

Eredményesen takarékoskodtak a nagycsaládok
Lezárult a „Nagycsalád – kis lábnyom” projekt keretében megrendezett családi energiatakarékossági verseny, melynek eredményhirdetésére 2011. április 16-án került sor. A versenyben részt vevő több száz család közül régiónként a négy legtöbb pontszámot elért család kapott jutalmat: egy-egy laptopot, kerékpárt, családi nyaralást öko-panzióban és környezetbarát termékeket tartalmazó ajándékcsomagot.


részletek ...

2011-04-18

Sajtóközlemény a vörös iszap katasztrófa hátterének kivizsgálásáról
A vörösiszap-katasztrófát okozó létesítmény ellenőrzésének nagyfokú hiányosságaiért több közigazgatási hatósági szerv is felelős, de ennél lényegesen többről van szó: hatósági rendszerünk széttagoltsága, szemléleti hiányosságai okolhatók a katasztrófáért – állapította meg Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa frissen lezárult vizsgálatában. Mint emlékezetes, az Ajkai Timföldgyár vörösiszap-tározója 2010. október 4-én átszakadt, aminek következtében félmillió köbméter tömény lúg és vörösiszap öntötte el Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely egy részét. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, százhuszonegy megsérült, jelentős anyagi kár keletkezett. Az ombudsman vizsgálatot indított a Magyar Alumínium Zrt. tevékenységi körében bekövetkezett katasztrófa hátterének kivizsgálására.
részletek ...

2011-04-08

Sajtóközlemény - Ellentmondásos, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerint alkotmányos garanciákat kell vállalni a jövő nemzedékek védelme érdekében, ám a kormánypártok továbbra is megszűntetnék a jövő nemzedékek ombudsmanja intézményét
Fülöp Sándor szerint külföldön zavart idéz majd elő a jövő nemzedékek ombudsmanja jogintézményének eltűnése, hiszen számos európai országban és az ENSZ szintjén is Magyarország példáját akarják követni e téren.


részletek ...

2011-03-30

Háttéranyag a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának 2011. március 30-i sajtótájékoztatójához
Részletes beszámoló a tavaly év munkájáról és az alkotmányozási folyamatban betöltött szerepünkről
részletek ...

2011-03-29

Fülöp Sándor felszólalt az Uniós miniszterek tanácskozásán
Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa felszólalt az Európai Unió környezetvédelmi minisztereinek háromnapos, az integrált, fenntartható vízgazdálkodással foglalkozó tanácskozásán. Az ülésen az Európai Parlament, valamint nemzetközi környezetvédelmi, mezőgazdasági és vízügyi szervezetek képviselői is részt vettek.
részletek ...

2011-03-26

Sajtóközlemény az „ombudsmanvita” lényegéről - Fülöp Sándor reagálása Gulyás Gergely fideszes politikus televíziós nyilatkozatára
Sajnálatos, hogy az új Alkotmány tárgyalásakor az „ombudsmanvita” lényegét továbbra sem tárják a nyilvánosság elé a nyilatkozó kormánypárti politikusok – fogalmazta meg sajtóközleményében Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. Az ombudsman Gulyás Gergely fideszes politikus csütörtöki televíziós nyilatkozatára reagált.
részletek ...

2011-03-25

Sajtóközlemény a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának véleményéről az Alkotmány FIDESZ/KDNP által benyújtott tervezetével kapcsolatban
Kockára teszi az ország hosszú távú érdekeit az a javaslat, amely szerint az új Alkotmányból kimarad az egészséges környezethez való jog, és megszűnik e jog fontos képviselete, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa intézménye. Elfogadhatatlan, hogy rövid távú gazdasági és hivatali előnyök kedvéért a Fidesz-KDNP alkotmánytervezet eltörli a zöld ombudsman intézményét – fogalmazta meg Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa sajtóközleményében.
részletek ...

2011-03-18

Sajtóközlemény az új Alkotmány tervezetével kapcsolatban
Elfogadhatatlan, hogy az új Alkotmány tervezete szerint megszűnik az egészséges környezethez való jog és ezzel együtt az e jog érvényesítéséhez szükséges egyik intézmény, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának tisztsége. Elfogadhatatlan, mert a környezet valódi védelméhez pusztán az alkotmányos deklarációk nem elegendők. Intézményi garanciák nélkül semmilyen alapjog, így az egészséges környezethez fűződő alapjog érvényesítése nem biztosított – állapította meg Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek ombudsmanja.
részletek ...

2011-03-13

Sajtóközlemény tudatos energiafogyasztásra nevelő programokról

Tudatos energiafogyasztásra nevelő programokat ajánl az iskoláknak Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa és Hoffman Rózsa, oktatásért felelős államtitkár. Az ombudsman és az államtitkár közösen aláírt levéllel keresi meg az intézményvezetőket március első napjaiban annak érdekében, hogy a gyerekek játékos feladatokon keresztül ismerjék meg a megújuló energiaforrásokat és az éghajlatváltozás elleni küzdelem lehetőségeit és jelentőségét.
részletek ...

2011-03-10

Sajtóközlemény a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításával kapcsolatban
Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint az állam köteles megvédeni polgárait a környezetegészségügyi kockázatokkal szemben. Az ombudsman éppen ezért üdvözli és támogatja a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítására irányuló szándékot. Az országgyűlési biztos a törvénymódosításról indult vita kapcsán rámutat: gazdasági részérdekek csak a legszigorúbb alkotmányossági követelményeknek megfelelően írhatnak felül környezetvédelmi érdekeket, jelen esetben pedig az egészséges környezethez való jog prioritást kell, hogy élvezzen a gazdasági érdekekkel szemben.
részletek ...

2011-03-04

Sajtóközlemény a Duna-völgy fejlesztéspolitikájáról és ökoszisztéma szolgáltatásainak, haszonvételi lehetőségeinek megőrzéséről szóló környezetpolitikai állásfoglalással kapcsolatban
Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa felhívja a kormányt és a helyi önkormányzatokat a Duna-völgy jövőjének rendszerszintű átgondolására és tervezésére. Az ombudsman frissen elfogadott állásfoglalása szerint a fejlesztési döntésekben célként kell megjeleníteni az ökológiai szolgáltatások lehető legteljesebb mértékű megőrzését, a leromlott vagy eltűnőben lévő szolgáltatások rehabilitációját. Független szakértőknek kell megnyugtató módon bizonyítaniuk, hogy a tervezett fejlesztések nem kockáztatják a biológiai sokféleséget, sőt, az ökológiai rendszerek megbomlott egyensúlyának helyreállítását szolgálják.
részletek ...

2011-03-02

Sajtóközlemény az egészséges környezethez való jog és a jövő nemzedékek érdekeinek képviseletéről a készülő magyar Alkotmányban
Az új Alkotmányban jelenjen meg, hogy a fenntartható fejlődés felöleli a gazdasági növekedést, a társadalmi igazságosságot, a természeti életfeltételek megőrzését és a jövő nemzedékekért való felelősséget is – jelentette ki Sólyom László, volt köztársasági elnök azon a nemzetközi konferencián, amelyet a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa hívott össze. A február 14-én kezdődő, Az egészséges környezethez való jog és a jövő nemzedékek érdekeinek képviselete a készülő magyar Alkotmányban című kétnapos tanácskozásra számos neves – belga, kanadai, francia, brit, és egyesült államokbeli – jogtudós érkezett Budapestre.
részletek ...

2011-02-14

Sajtóközlemény a budapesti Szent Korona Általános Iskola és Óvoda tárgyában kiadott állásfoglalással kapcsolatban
Egészségre káros környezetbe költöztették a budapesti Szent Korona Általános Iskola és Óvoda óvodásait, amikor az intézmény az M3-as autópálya bevezető szakaszának közvetlen közelébe került – állapította meg vizsgálatában Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. Az ombudsman megállapította: a XV. kerületi Mozdonyvezető utcai óvodában a zaj és a légszennyezettség magasabb az egészségügyi határértékeknél.
részletek ...

2011-01-13
Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site