Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - 2010
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink  > Sajtóközlemények > 2010

Sajtóközlemény - Magyarországon hiányoznak az ökológiai fenntarthatóság társadalmi feltételei
Magyarországon hiányoznak az ökológiai fenntarthatóság társadalmi feltételei – vélik azok a szakemberek, akik a Miért fenntarthatatlan, ami fenntartható? című kötetet bemutató tudományos tanácskozáson fejtették ki véleményüket október 29-én az Országgyűlési Biztosok Hivatalában.
részletek ...

2010-11-05

Fülöp Sándor sajtóközleménye a Duna hajózhatóságának javítására irányuló közlekedésfejlesztési tervek vonatkozásában kiadott állásfoglalással kapcsolatban
Ökológiai kockázatot rejt magában, hogy a Duna hajózhatóságával kapcsolatos hazai jogszabály sokkal szigorúbb követelményeket támaszt, mint amire Magyarországot a nemzetközi megállapodások kötelezik – állapította meg Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa frissen lezárult vizsgálatában.
részletek ...

2010-10-20

Hello holnap! Mi vár ránk 2020-ban? Esszépályázat
Ha az emberiség továbbra is a jelenlegi esztelen módon használja ki élőhelyét, a bolygónkat, akkor visszavonhatatlan hatásokkal kell szembenéznünk. A felelősség mindannyiunké, azonban ezzel csak kevesen hajlandóak szembenézni. A Vegyél Vissza! Program és Jövő nemzedékek országgyűlési biztosa közös esszé-pályázata arra vállalkozik, hogy felmérje: vajon mit gondolnak ma a jövő döntéshozói a klímaváltozás problémájáról és a lehetséges forgatókönyvekről?
részletek ...

2010-09-30

Fülöp Sándor sajtóközleménye az Érdi Génbank tárgyában kiadott állásfoglalással kapcsolatban
Alkotmányos visszásságot okozott a Gyurcsány- majd a Bajnai-kormány azzal, hogy nem gondoskodott az átfogó nemzeti génmegőrzési program megalkotásáról és végrehajtásáról, továbbá nem gondoskodott a genetikai sokféleség megőrzésére vonatkozó állami feladat megfelelő intézményi és finanszírozási hátteréről. A génbankok finanszírozása és fenntartása így teljes mértékben bizonytalanná vált, az érdi génbanknak a léte is súlyos veszélybe került – állapította meg Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa frissen elfogadott állásfoglalásában.
részletek ...

2010-08-12

Fülöp Sándor sajtóközleménye a BÉM Zrt-t elmarasztaló bírósági ítélettel kapcsolatban
A környezetvédelmi tevékenységet, így jellemzően a hulladékok ártalmatlanítását, hasznosítását, égetését végző vállalkozások sem mentesülhetnek a legszigorúbb környezetvédelmi előírások és fenntarthatósági követelmények alól – hívta fel a figyelmet Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa sajtóközleményében.
részletek ...

2010-08-11

Fülöp Sándor sajtóközleménye a Red Bull Air Race repülőrendezvény kapcsán kiadott állásfoglalás tárgyában
A Red Bull Air Race repülőrendezvény olyan nagy zajjal jár, hogy az veszélyezteti az egészséges környezethez való jog érvényesülését – állapította meg Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa frissen lezárult állásfoglalásában. Az ombudsman a 2008-ban és 2009-ben megrendezett budapesti futamot vizsgálta.
részletek ...

2010-07-13

Fülöp Sándor országgyűlési biztos Kindler Józsefnek adományozta a Justitia Regnorum Fundamentum kitüntetést
Az országgyűlési biztosok által alapított díjat 2007-től vehetik át a kitüntetettek. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa első ízben, 2010. június 30-án Kindler József professzornak adományozta jövő generációk érdekében végzett kiemelkedő munkát elismerő kitüntetést.
részletek ...

2010-06-30

A Gyermekmédia Egyesület és a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Hivatalával közösen fotó- és rajzpályázatot hirdet: MIÉRT LESZ JÓ GYEREKNEK LENNI 2020-ban? címmel.
részletek ...

2010-04-07

Fülöp Sándor sajtóközleménye a pátyi golfpályaprojekttel kapcsolatban
Jogszabályellenes a pátyi önkormányzat golfpályaprojekttel kapcsolatos eljárása – állapította meg Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa frissen lezárult vizsgálatában. Az ombudsman kezdeményezte, hogy 2010. március 30-ig az önkormányzat rendkívüli képviselő-testületi ülésen helyezze hatályon kívül a golfpályaprojekt megvalósítását lehetővé tevő rendeletét.
részletek ...

2010-03-28

Sajtójközlemény az Érdi Gyümölcs és Dísznövénytermesztő Kht. kényszervégelszámolásával kapcsolatban
Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa hivatalból vizsgálatot indít annak figyelemmel kísérése érdekében, hogy az érdi génbank működtetése és a génkészlet jövő nemzedékek számára való megőrzése mennyiben biztosított.
részletek ...

2010-03-05

Fülöp Sándor a parlamenti pártok összefogását kérte az éghajlatváltozás elleni küzdelemben
Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa azt kéri a parlamenti pártok frakcióvezetőitől, hogy a választási kampány ne törje meg az új, globális klímaegyezmény kidolgozásának lendületét, ne késleltesse a nemzeti szintű kibocsátás-csökkentés megindítását és az éghajlatváltozáshoz való helyi szintű alkalmazkodást. A levél
részletek ...

2010-01-21
Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site