Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Műhelymunka Gunter Pauli professzorral
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Stratégiai kérdések 

Műhelymunka Gunter Pauli professzorral

Természet, innováció, profit, fenntarthatóság

címmel szervezett műhelykonferenciát Gunter Pauli professzorral, közgazdásszal, a Római Klub és a World Academy of Art and Science tagjávala jövő nemzedékek országgyűlési biztosa

A Természet maga megmutatja, milyen irányban kutassunk, milyen gazdaságot hozzunk létre, és hogyan teremtsünk munkahelyeket – hangzott el szeptember 24-én azon a szakmai beszélgetésen, amelyen az a JNOB szervezésében Gunter Pauli, belga közgazdász professzor közel 30 meghívott szakember előtt tartott előadást egy olyan formabontó gazdaságfejlesztési koncepcióról, amely hátat fordít az eddigi paradigmáknak, miszerint a profitmaximalizálás és a környezet védelme ellentétes irányú folyamatok.

A Pécsi Tudományegyetem vendégeként Magyarországra érkezett Pauli professzor által vázolt koncepció úgy teszi versenyképessé a gazdaságot, és fejleszti a vállalkozásokat, illetve azok láncolatát, hogy ahelyett, hogy az erőforrásokból elvenne, újabbakat szabadít fel, és eközben hozzájárul a társadalomi viszonyok harmonikus fejlődéséhez. Gunter Pauli jelenleg több sikeres vállalkozás tulajdonosa, miközben ő alapította a „Zero Emission Research & Initiatives”-t, és a Római Klub 2009. évi jelentéseként megjelentette a „Kék gazdaság” c. könyvet.

A rendezvény egyik célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet arra, a jövő generációk méltó életfeltételeinek biztosítása érdekében meg kell találnunk azokat a lehetőségeket, melyek rendszerbe helyezve a környezeti és szociális feltételek javításával biztosítják hazánk gazdaságának dinamikus fejlődését. Amennyiben sikerül ebbe az irányba időben lépéseket tennie az országnak, ez komoly versenyelőnyöket is biztosíthat számunkra.

A műhelymunkát a JNOB felkérésére Bezegh András, a Magyar Ipari Ökológiai Társaság elnöke vezette. Felkért hozzászólók voltak:
  • Hajtó János Péter, a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája rektora
  • Polgárné Mayer Ildikó, a Valdeal igazgatója
  • Siba Ignác, a Gazdaságfejlesztési Operatív Programok Irányító Hatóságának vezetője
  • Kolossváryné Dr. Juhász Györgyi, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Programtervezési Főosztályának főosztályvezető-helyettese

A rendezvény résztvevői minisztériumokból, civil szervezetektől, egyetemekről és egyéb szakmai szervezetektől érkeztek.

Gunter Pauliról és a kék gazdaságról további információkat találhatnak a www.blueeconomy.de honlapon, valamint az alábbi linkeken:
http://www.youtube.com/watch?v=7_yPhRZsGoI
http://www.youtube.com/watch?v=piH8lIZDwLQ&feature=related

A „Kék gazdaság” című könyv magyarul a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának gondozásában jelent meg.




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site