Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa -  Stratégiai kérdések 
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Stratégiai kérdések 

A hajdúdorogi püspök is csatlakozott az ősi magyar gyümölcsfajták megőrzését és hasznosítását célzó kezdeményezéséhez
A Hajdúdorogi Egyházmegye is csatlakozott a táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való együttműködéshez. Kocsis Fülöp hajdúdorogi püspök 2011. december 19-én írta alá az ősi magyar gyümölcsfajták megőrzését és hasznosítását célzó együttműködési megállapodást, melyet Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa kezdeményezésére írtak alá az evangélikus, a katolikus és a református egyházak főpásztorai, szakmai és civil szervezetek, valamint a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára.
részletek ...

2011-12-19

Szándék nyilatkozatot írt alá a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a fenntartható vidékfejlesztési modell megvalósításának támogatására
A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosi Irodája, a Váci Egyházmegye, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, és az Apor Vilmos Katolikus Tanítóképző Főiskola 2011 decemberében együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Váci Egyházmegye területén megvalósítandó fenntartható vidékfejlesztési modellkísérlet támogatására.
részletek ...

2011-12-15

A génmegőrzésért született összefogás első katolikus gyümölcsöskertjét adták át Markazon
A génmegőrzésért született összefogás újabb eredménye az a gyümölcsöskert, amelyet vasárnap a markazi templom szentelése után Ternyák Csaba, egri érsek áldott meg.részletek ...

2011-12-11

Sajtóközlemény - Az első evangélikus gyümölcsöskert átadásáról
A génmegőrzésért született összefogás első eredménye az a gyümölcsöskert, amelyet a Béri Evangélikus Egyházközség templomkertjében telepítettek. Az ünnepélyes kertavatáson – 2011. december 6-án – a sajtó nyilvánossága előtt szólt a génmegőrzés jelentőségéről több támogató, köztük Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Thuránszky István lelkész és Grédics Szilárd, a Bükki Nemzeti Park igazgatója. Az eseményen részt vett az összefogás kezdeményezője, Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa is.
részletek ...

2011-12-06

A pécsi püspök is csatlakozott az ősi magyar gyümölcsfajták megőrzését és hasznosítását célzó kezdeményezéséhez
A Pécsi Egyházmegye is csatlakozott a táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való együttműködéshez. Dr. Udvardy György pécsi püspök 2011. november 2-án írta alá az ősi magyar gyümölcsfajták megőrzését és hasznosítását célzó együttműködési megállapodást, melyet Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa kezdeményezésére írtak alá az evangélikus, a katolikus és a református egyházak főpásztorai, szakmai és civil szervezetek, valamint a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára.
részletek ...

2011-11-03

Önkéntes munka keretében ültettek gyümölcsfákat irodánk munkatársai a béri evangélikus templom kertjében
Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának kezdeményezésére 2011 szeptemberében a természeti örökségünk megóvásáért és értékeink megőrzéséért írt alá együttműködési megállapodást több egyház, szakmai és civil szervezet, valamint a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára, melyhez az elmúlt hetekben többen csatlakoztak.
részletek ...

2011-10-26

Dabas polgármestere is csatlakozott az ősi magyar gyümölcsfajták megőrzését és hasznosítását célzó kezdeményezéséhez
A magyar városok közül elsőként Dabas csatlakozott a táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való együttműködéshez. Kőszegi Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő 2011. október 22-én látta el kézjegyével a dokumentumot. Az aláírásra a Dabas város egyik jelképének számító Halász Móricz kúriában került sor, az október 23-i megemlékezések során.
részletek ...

2011-10-22

Az egri érsek is csatlakozott az ősi magyar gyümölcsfajták megőrzését és hasznosítását célzó kezdeményezéséhez
Dr. Ternyák Csaba egri érsek 2011. szeptember 30-án aláírta az ősi magyar gyümölcsfajták megőrzését és hasznosítását célzó együttműködési megállapodást. A megállapodást Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa 2011. szeptember 5-én nyitotta meg csatlakozásra.

részletek ...

2011-09-30

Pannonhalmi Nyilatkozat - Összefogás a fenntartható vidékfejlesztésért
Magyarország épségét, lakóinak jólétét veszélyezteti, ha nem újul meg a mezőgazdaság, ha nem nő a vidéki élet vonzereje és elmarad a táj helyreállítása – hívták fel a figyelmet a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodája által szervezett, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Pannonhalmi Bencés Főapátság támogatásával rendezett fenntartható vidékfejlesztés kérdéseiről tartott tanácskozás résztvevői.
részletek ...

2011-09-29

Sajtóközlemény: Pannonhalmi Nyilatkozat – Összefogás a fenntartható vidékfejlesztésért
Magyarország épségét, lakóinak jólétét veszélyezteti, ha nem újul meg a mezőgazdaság, ha nem nő a vidéki élet vonzereje és elmarad a táj helyreállítása – hívta fel a figyelmet Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szeptember 29-én azon a sajtótájékoztatón, amelyen a Pannonhalmi Nyilatkozatot nyilvánosságra hozta.
részletek ...

2011-09-29

„Fenntartható közösségek – tájbarát mezőgazdaság” címmel rendezett tanácskozást a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodája a Pannonhalmi Bencés Főapátság támogatásával
Irodánk szervezésében a fenntartható vidékfejlesztés kérdéseiről tartottunk szakmai tanácskozást közel 100 fő részvételével 2011. szeptember 16-án Győrben és szeptember 17-én Pannonhalmán. Az eseményt a Pannonhalmi Bencés Főapátság támogatásával szerveztük.
részletek ...

2011-09-21

A váci püspök és pannonhalmi főapát is csatlakozott a természeti örökségünk megóvásáért indított JNO kezdeményezéshez
Nagy örömünkre szolgál, hogy 2011. szeptember 15-én Beer Miklós váci püspök és 2011. szeptember 17-én Dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát is csatlakozott az ősi magyar gyümölcsfajták megőrzését és hasznosítását célzó együttműködési megállapodáshoz, melyet Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának kezdeményezésére az evangélikus, a katolikus és a református egyházak főpásztorai, szakmai és civil szervezetek, valamint a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára írt alá szeptember elején.
részletek ...

2011-09-20

Sajtóközlemény - Összefogás génmegőrzésért
Természeti örökségünk óvásáért és értékeink megőrzéséért írt alá együttműködési megállapodást Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának kezdeményezésére több egyház, szakmai és civil szervezet, valamint a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára.
részletek ...

2011-09-16

A kalocsai érsek is csatlakozott a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának az ősi magyar gyümölcsfajták megőrzését és hasznosítását célzó kezdeményezéséhez
Természeti örökségünk megóvásáért írt alá együttműködési megállapodást Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának kezdeményezésére több egyház, szakmai és civil szervezet, valamint a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára, 2011. szeptember 5-én a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodájában.

részletek ...

2011-09-14

Összefogás a természeti örökségünk és értékeink megőrzéséért
Természeti örökségünk megóvásáért és értékeink megőrzéséért írt alá együttműködési megállapodást Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának kezdeményezésére több egyházi vezető, szakmai és civil szervezet, valamint a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára.

részletek ...

2011-09-05

„Monitorozás módszerek a vadgazdálkodásban és a természetvédelemben” címmel rendezett tudományos módszertani konzultációt a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa
Vadászat, erdészet és természetvédelem egymásra utalt, kölcsönösen egymást feltételező tevékenységek. A természet megóvása és benne az ember megélhetése együttműködésüktől várható – mondotta Semjén Zsolt a „Monitorozás módszerek a vadgazdálkodásban és a természetvédelemben” című konzultáció megnyitó beszédében. A miniszterelnök-helyettes közelmúltban a vidékfejlesztési miniszterhez írt levelére utalva hozzátette, örül, hogy a zöldombudsman felvállalta a vitás kérdések rendezésének megkezdését azzal, hogy az alapokról, a vadállományok és azok hatásai méréséről szervezett konzultációt.
részletek ...

2011-06-27

A JNO szakemberei is részt vettek az Országos Környezetvédelmi Tanács által a Duna hajózhatóságának fejlesztéséről tartott bizottsági ülésen
Az Országos Környezetvédelmi Tanács (OKT) vízgazdálkodással, természetvédelemmel és közlekedéssel foglalkozó bizottságai közös megbeszélést szervezetek 2011. május 19-én, melynek fő témája az OKT által a Duna hajózhatóságának fejlesztéséről napokkal korábban kiadott állásfoglalás-tervezetének megvitatása volt. Irodánk képviseletében dr. Jánossy László, a Természettudományi Osztály vezetője és Radnai Anna tudományos munkatárs volt jelen a megbeszélésen, ahol a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az Európai Duna Stratégia Titkársága, valamint a VITUKI és a Közlekedési Koordinációs Központ szakemberei is részt vettek.
részletek ...

2011-05-19

„Energiabiztonság – biztonságos energia” címmel rendezett zártkörű sajtóreggelit a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa Csernobil évfordulóján
A csernobili baleset 25. évfordulójának alkalmából Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa zártkörű sajtóreggelin látott vendégül kormányzati és egyetemi szakembereket, szakújságírókat. A beszélgetés az atomenergia és a többi energiaforrás ésszerű használatáról, valamint a paksi atomerőművel kapcsolatos legfontosabb kérdésekről folyt. Az eseményre 2011. április 26-án került sor az Országgyűlési Biztosok Hivatalában.
részletek ...

2011-05-04

A 2011-es évet az ENSZ az Erdők Évének nyilvánította. Ehhez kapcsolódón a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa felkérte Varga Bélát, a Pro Silva Hungária Egyesület tiszteletbeli elnökét egy szakmai beszélgetéssel egybekötött előadást megtartására
A 2010-es biológiai sokféleség nemzetközi évhez hasonlóan, az erdők éve jó lehetőség az erdőkkel kapcsolatos kérdések, problémák alapos vizsgálatára, megoldási irányok meghatározására és az erdők, a fenntartható módon művelt erdők életünkben betöltött szerepének tudatosítására, a erről szóló közbeszéd felerősítésére. A nemzetközi kezdeményezéshez kapcsolódva a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa 2011-ben kiemelt figyelmet kíván szentelni az erdőkkel kapcsolatos ügyeknek és kérdéscsoportoknak – rendszerszinten, jogi-szabályozási és stratégiai szempontok alapján vizsgálva a hazai erdők helyzetét, rendezvényeken segítve az érintettek párbeszédét.
részletek ...

2011-04-09

A JNO két munkatársa kapott meghívást az „Értékek (és értékmegőrzés) a mezőgazdaságban” című európai kongresszusra, melyet bajorországi Wiesben rendeztek meg 2011. február 21-25. között.
A Vidéki Katolikus Népmozgalom (Katolische Landvolk Bewegung – KLB) egy nemzetközi katolikus ernyőszervezet (FIMARC) németországi tagszervezete, amely a teremtett világ iránti felelősséget, illetve a vidéki közösségek iránti elkötelezettséget hangsúlyozza. A KLB által rendezett eseményen 19 ország 80 képviselője vett részt.
részletek ...

2011-03-10

Az Országos Agrárfórumon tartott előadást dr. Jánossy László, a JNO iroda tudományos osztályvezetője, ahol a mezőgazdaság helyzetének értékelése és a gazdák számára hasznos gyakorlati információk összegyűjtése volt a cél
A Kis,- Közép- és Agrárvállalkozók Országos Szolgáltató Egyesülete szervezésében megrendezett III. Országos Agrárfórumot 2011. február 4-én tartották Kecelen. A szakmai tanácskozáson Jánossy László „A Duna-stratégia és a mezőgazdaság” címmel tartott előadást. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy mivel a Duna nyolc EU-s és hat nem EU-s ország közös folyója, így ezen országok számára a Dunával kapcsolatos felelősség is közös. A szennyezések nem állnak meg a határoknál, így rendkívül fontos az országok közötti jó együttműködés. Az osztályvezető részletesen beszélt a 2010 decemberében megjelent Duna Regionális Stratégiáról, amely egy környezeti, társadalmi és gazdasági területeket érintő, makro-régiós komplex fejlesztési stratégia. Az ebben szereplő cselekvési terv-sorozat nem jelent uniós szinten új finanszírozási, jogi vagy intézményi eszközöket, struktúrákat, hanem a jelenlegei rendszerek jobb kihasználását, harmonizálását ösztönzi.
részletek ...

2011-02-21

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának indítványa devecseri emlékpark kialakítására
A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának irodája kezdeményezte, hogy Devecseren a vörösiszap katasztrófát felidéző emlékparkot alakítsanak ki. Irodánk felvetésére Ékes József, a körzet országgyűlési képviselője közölte, hogy ez a gondolat mind Kolontáron mind Devecseren már korábban is felmerült. Javaslatunkkal Réthelyi Miklós miniszterhez, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjéhez, valamint a belügyminiszterhez fordultunk.
részletek ...

2011-01-17

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának véleménye az Európai Bizottság „A KAP jövője 2020-ig” című közleményével kapcsolatban
Az Európai Bizottság novemberben hozta nyilvánosságra a Parlamentnek, a Tanácsnak, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnak, valamint a Régiók Bizottságának szóló közleményét, „A KAP jövője 2020-ig: az élelmezési, a természeti erőforrásokat érintő és területi kihívások kezelése” címmel, amelynek keretében választ ad a KAP jövőjével kapcsolatban az eddigiekben felmerült kérdésekre, körvonalazza a választási lehetőségeket, és vitát kezdeményez az intézményekkel és az érdekelt felekkel.

Hazánk kiemelt szerepet kap a KAP reformjával és „zöldítésével” kapcsolatos jogalkotási javaslat kidolgozása, hiszen az egyeztetések lebonyolítása és a javaslat véglegesítése 2011 első felében, Magyarország uniós elnökségi időszaka alatt esedékes.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa az alábbiakban fogalmazza meg véleményét a közlemény tartalmával, az abban vázolt mezőgazdasági-szakpolitikai irányokkal kapcsolatban. Álláspontunk szerint a KAP környzeti és társadalmi célkitűzéseinek eléréséhez olyan szemléletmód, illetve támogatási rendszer kialakítása szükséges, amely a fenntartható gazdálkodás irányába mozdítja az Európai Unió mezőgazdaságát.
részletek ...

2010-12-13

A JNO három munkatársa is tartott előadást a MKPK Justitia et Pax Bizottság által szervezett „Duna, mely összeköt” konferencián
Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa védnöksége alatt November 11-én rendezte meg a Magyar Katolikus Püspöki Kar (MKPK) Justitia et Pax Bizottság (JUPAX), a Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) és a Hanns Seidel Alapítvány (HSS) „A Duna, mely összeköt” című konferenciát.
részletek ...

2010-11-22

Műhelymunka Göran Carstedt-tal az oktatás és a tanulás jövőjéről
A Tanuló Szervezetek a Fenntarthatóságért szervezésében Göran Carstedt vezetésével rendeztek műhelymunkát az Országgyűlési Biztosok Hivatalában november 19-én. A rendezvény háziasszonya Czippán Katalin, a JNOI Stratégiai és Tudományos Főosztályának főosztályvezető-helyettese volt.

részletek ...

2010-11-19

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának szakmai javaslata az egészségügyi ellátórendszer reformját előkészítő Semmelweis tervvel kapcsolatban
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium által lefolytatott egyeztetés során a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa tíz javaslatot fogalmazott meg az egészségügyi ellátórendszer reformját előkészítő Semmelweis tervvel kapcsolatban. Indítványát az ombudsman 2010. november végén küldte el Szócska Miklósnak, az egészségügyért felelős államtitkárnak.
részletek ...

2010-10-30

Miért fenntarthatatlan, ami fenntartható? című konferencia beszámolója
Az JNOI, valamint az ELTE Társadalomtudományi Karán működő Közös Örökségünk Kutatóműhely közös szervezésben tartotta meg 2010. október 29-én a Miért fenntarthatatlan, ami fenntartható? című tudományos tanácskozását.
részletek ...

2010-10-29

Beszámoló A Duna ökoszisztéma szolgáltatásai műhelykonferenciáról
Közel 70 fő részvételével került megrendezésre „A Duna ökosziszéma szolgáltatásai” című műhelykonferencia 2010. október 20-án a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Irodájának szervezésében (JNOI), mely szorosan kapcsolódott a Biodiverzitás nemzetközi éve rendezvénysorozathoz.
részletek ...

2010-10-20

Műhelymunka Gunter Pauli professzorral
Természet, innováció, profit, fenntarthatóság címmel szervezett műhelykonferenciát Gunter Pauli professzorral, közgazdásszal, a Római Klub és a World Academy of Art and Science tagjávala jövő nemzedékek országgyűlési biztosa
részletek ...

2010-10-04

A génmódosított szervezetek köztermesztésbe vonásának szabályozási problémái
A JNOB részt vett egy az Európai Bizottság által kezdeményezett szűk körű szakmai konzultáción, mely szerves része egy most készülő, a génmódosított szervezetek köztermesztésbe vonásának szabályozási problémáit elemző tanulmánynak. A JNOB angol nyelvű válaszait alább olvashatja.
részletek ...

2009-10-21

Sivatagi tájgazdálkodás - Kajner Péter cikke Az Élő Tiszáért Egyesület honlapján
A tiszaroffi tározó megnyitása kapcsán a környezetvédelmi és vízügyi miniszter maga teszi nyilvánvalóvá, hogy a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése (VTT) programból a tájgazdálkodás lehetősége immár végleg kikerült. Ahhoz, hogy ezt megértsük, persze tudni kell olvasni a sorok között.
részletek ...

2009-07-20

A fenntarthatóság előörsei
A program célja, hogy olyan közösségi kezdeményezéseket mutasson be a társadalom számára, melyek elkötelezettek a komplex – környezeti, gazdasági, társadalmi – értelemben vett fenntartható fejlődés mellett, azt a maguk lakóhelyén megvalósítani igyekeznek, jó példaként szolgálhatnak más hasonló kezdeményezések és a társadalom egésze számára, valamint segítse e kezdeményezések hálózatának kialakulását
részletek ...

2009-05-26

Klímavédelemi programot nyitott meg a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa
Grey Dorey és Fülöp Sándor a sajtótájékoztatón 2009. március 6.Több újdonsággal lépett a nyilvánosság elé a British Council tavaly áprilisában indított programjának kilenc magyar fiatal ,,klíma-nagykövete''. A kortársaiknak szóló tájékoztatóüzet, a folyamatosan fejlődő interaktív honlap mellett a gödöllői székhelyű Szent István Egyetemen megnyitják a klímairodát. A program védnöke dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.
részletek ...

2009-03-13
Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site