Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - A JNO szakemberei is részt vettek az Országos Környezetvédelmi Tanács által a Duna hajózhatóságának fejlesztéséről tartott bizottsági ülésen
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink 

A JNO szakemberei is részt vettek az Országos Környezetvédelmi Tanács által a Duna hajózhatóságának fejlesztéséről tartott bizottsági ülésen

Az Országos Környezetvédelmi Tanács (OKT) vízgazdálkodással, természetvédelemmel és közlekedéssel foglalkozó bizottságai közös megbeszélést szervezetek 2011. május 19-én, melynek fő témája az OKT által a Duna hajózhatóságának fejlesztéséről napokkal korábban kiadott állásfoglalás-tervezetének megvitatása volt. Irodánk képviseletében dr. Jánossy László, a Természettudományi Osztály vezetője és Radnai Anna tudományos munkatárs volt jelen a megbeszélésen, ahol a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az Európai Duna Stratégia Titkársága, valamint a VITUKI és a Közlekedési Koordinációs Központ szakemberei is részt vettek.

A találkozón a szakemberek arra a közös álláspontra jutottak, hogy elegendő lenne a 2,5m merülésű hajókkal 240 napon át hajózhatóvá tenni a hazai Duna-szakaszt. Mivel ehhez a folyón csak kisebb beavatkozásokat kellene elvégezni, így minimális ökológiai kár mellett maximális hajózási hasznot lehetne elérni. Az OKT úgy látja, hogy az előző időszakban meghozott hibás döntések ezzel a kompromisszumos megoldással valamilyen szinten javíthatók lennének. Az OKT a végleges állásfoglalás kiadását a közeljövőben tervezi.

Barsiné Pataky Etelka, a Duna Regionális Stratégia kormánybiztos asszonya és a többi jelenlévő fél egységesen javasolta azt a jogszabály módosítást, melyet a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa 2010. októberi állásfoglalásában kért. Magyarország tudniillik szigorúbb hajózási feltételek kialakítását vállalta a hazai jogszabályban, mint amire a nemzetközi megállapodások kötelezik, ami felesleges ökológiai károkozáson kívül felesleges anyagi terhet is róna az országra. A jelen OKT egyeztetés is jó példája annak a Duna ökológiai szolgáltatásaira vonatkozó, minél több érintett fél közös egyeztetésével létrejövő megállapodásnak, amit a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa 2011. februári állásfoglalásában ajánlott.

A JNO állásfoglalása a Duna hajózhatóságának javítására irányuló közlekedésfejlesztési tervekről (2010. október)

A JNO környezetpolitika állásfoglalása a Duna-völgy fejlesztéspolitikájáról és ökoszisztéma szolgáltatásainak, haszonvételi lehetőségeinek megőrzéséről (2011. február)




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site