Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - F. Nagy Zsuzsannának, a KÖTHÁLÓ elnökének adományozta a Justitia Regnorum Fundamentum díjat a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink 

F. Nagy Zsuzsannának, a KÖTHÁLÓ elnökének adományozta a Justitia Regnorum Fundamentum díjat a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa

F. Nagy Zsuzsának, Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának (Kötháló) elnökének kiemelkedően eredményes környezetvédelmi és környezeti nevelési tevékenysége, különösen a környezeti tanácsadás fejlesztése, valamint példaértékű munkássága és életvitele elismeréseként adományozza Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a Justitia Regnorum Fundamentum díjat 2011-ben.

Az ombudsman köszöntőjében arról beszélt, a környezetvédelmi civil szervezetek húsz évvel ezelőtt a semmiből léptek elő, de mára már több ezer szervezet dolgozik az országban. Ezek a szervezetek töretlen lelkesedéssel, elszántan dolgoznak azokért az eszmékért, melyekben messzemenőkig hisznek. A civil szervezetek egyik legnagyobb erőssége a hálózatépítés, a közösen elfogadott értékek mentén történő együttműködés, melyre napjainkban egyre nagyobb szükség van. A díjazottjáról szólva úgy fogalmazott: az általa képviselt értékrend megőrzéséért, terjesztéséért fáradhatatlanul dolgozik, életvitele önmagában példa lehetne a ma embere számára. Irányítása alatt a Kötháló munkája egyre magasabb színvonalú és évről évre hatékonyabb. A tanácsadó irodák és a tanácsadók számos felmerülő kérdésre, problémára olyan válaszokat tudnak adni, melyek megelőzik a környezeti konfliktusok kialakulását, vagy segítik azok megoldását. Munkájukkal a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájának tevékenységét is jelentősen segítik.

F. Nagy Zsuzsa a díj átvétele után mondott beszédében elmondta, hogy a díjat abszolút közösségi eredményként fogja fel. Úgy érzi, valahol a zöld mozgalomnak, hálózati szerveződéseknek is szól ez a díj. Ritkán értékelik a „sziszifuszi háttérmunkát”, ami ezzel a díjjal most rangos elismerést kapott. Külön megemlítette a Kötháló-s és miskolci szervezeteket, akikkel ezidáig szorosabban dolgozhatott együtt. A díjazott kiemelte, hogy örülne, ha a zöld mozgalom is magáénak tekintené ezt a díjat, különösen most, amikor a civilek hasznossága kérdőjeleződik meg nap, mint nap a sajtóban. Végezetül a civil szervezetek nevében köszönetet mondott a JNO munkatársainak, hogy a környezeti ügyekben, a jövő nemzedékek érdekeinek védelme érdekében oly sokszor segítették és bízik benne, hogy még sokáig fogják a zöld ügyekért tenniakaró állampolgárok és szervezetek munkáját.

A Justitia Regnorum Fundamentum díjat kiemelkedő emberi helytállásért és szakmai tevékenység elismeréseként adományozzák az országgyűlési biztosok az intézmény megalakításának évfordulóján.


Laudáció
F. Nagy Zsuzsanna
JUSTITIA REGNORUM FUNDAMENTUM-díj átadása alkalmából

F. Nagy Zsuzsanna, újságíró, barlangász, fotós, tanító, környezetvédő, szervezetfejlesztő, civil, anya és még sorolhatnánk számos szerepét, melyeket mind áthat a természet szeretete, a körülöttünk levő világért érzett cselekvő felelősség. Életvitele önmagában példa lehetne a ma embere számára, de nem elégszik meg ezzel, az általa képviselt értékrend megőrzéséért, terjesztéséért fáradhatatlanul dolgozik. Amikor a méltatás megírásához szerettünk volna személyes dolgokat is megtudni róla, nem voltunk könnyű helyzetben, mert sosem önmagát helyezi előtérbe. Minden a feladatról, a jobbításról szól körülötte – ez szavaiból is érződött, amikor végül személyes interjút is készítettünk vele.

Városi gyerekként nőtt fel Miskolcon egy gyártelep mellett, ahol a vaspor kiült mindenre, érezni lehetett a bőrön, nyelven. Iskolai éveiben gyakran jártak kirándulni, korcsolyázni, síelni, önmagát képezve megtanulta és megszerette a természet fotózását, a középiskola után pedig megismerkedett a barlangászattal. A természetben átélt élmények és a gyár melletti mindennapok ellentéte miatt belső kényszert érzett a környezet jobbítására, ami meghatározta pályája alakulását. A középiskola után egy regionális laphoz került, ahol fotózott, barlangászott és cikkeket írt. Közben elvégezte az általános tanítóképzőt. Újságírói munkája során találkozott a környezetvédelemmel, környezeti neveléssel foglalkozó Holocén Egyesülettel, aminek néhány év múlva alelnöke is lett, 1990–1995-ig a Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület elnöki teendőit látta el. 1993 óta pedig az egyesületek munkájából kinőtt Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány munkatársa, az oktatási program és a környezetvédelmi tanácsadó iroda vezetője.

Az Ökológiai Intézetnél társszerkesztője volt annak a 28 részes kiadványsorozatnak, ami az Internet kora előtt sokakhoz eljutó füzetekben hiánypótló módon mutatta be közérthetően a helyi és globális problémákat, az innovatív, kézzelfogható megoldásokat a permakultúrától a napkollektorokig. Ezeket a kiadványokat több főiskolán, egyetemen jegyzetként is használják mind a mai napig. Tanítói elkötelezettségéből született a Kisiskolásokkal a Bükk-hegységben, a Barlangolások vagy a Természetismereti játékok című füzet. Zsuzsa 11 éve szervezi Miskolc és környéke lakóinak a Mobilitási Hét programjait, valamint a Zöld Sátor programjait a húsz-huszonötezer ember által látogatott Kocsonyafesztiválon. Nem véletlenül nevezte az egyik helyi lap Miskolc legzöldebb hölgyének.

A környezetvédelmi ügyekben a közösségi részvétellel foglalkozó, minisztériumi és civil tagokból álló Aarhus Munkabizottság tevékenységébe tizenöt éve kapcsolódott be, az ő erőfeszítéseinek köszönhetően készült el a 16-20 szervezet véleményét összefoglaló, nemzetközi szinten példamutató civil jelentés, melyet azóta több ország is követ. Néhány éve a nemzetközi tanulmányútról hazatérő jogász kollégája beszámolójától ihletetten környezetjogi klinikát kezdeményezett a Miskolci Egyetemen. Az érdeklődő hallgatók olyan előadókkal találkozhatnak, akik a környezetjog területén dolgoznak, és az előadók a hallgatókkal közösen dolgoznak fel konkrét eseteket.

A népszerű, kreditet adó képzésen a hallgatók ellátogatnak a felügyelőségre és ügyészségekre is, hogy az életben szerezhessenek tapasztalatokat. A kurzuson olyan előadókat szerveztek össze, akiket egyébként nehezen érnének el a hallgatók, s így valódi ügyekkel találkozva készülhetnek leendő pályájukra.

Az országszerte ingyenes lakossági tanácsadó irodákat működtető Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának (Kötháló) 1999 óta elnöke, irányítása alatt a szervezet munkája egyre magasabb színvonalú és évről évre hatékonyabb. A tanácsadó irodák és a tanácsadók számos felmerülő kérdésre, problémára olyan válaszokat tudnak adni, melyek megelőzik a környezeti konfliktusok kialakulását, vagy segítik azok megoldását, kiegészítve ezzel a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájának tevékenységét. A Hálózat kiadványokkal, közös képzésekkel, módszertani segítséggel, műhelymunkákkal, minőségbiztosítással segíti az egyes irodákat.

Zsuzsa munkáját, tapasztalatait, érdekérvényesítő képességét a magyar környezet- és természetvédő társadalmi szervezetek közössége olyannyira nagyra tartja, hogy tavaly megválasztották az Országos Környezetvédelmi Tanács tagjának. Véleményét, érveit életvitele is hitelessé teszi, mint azt a Tudatos Vásárlók Egyesületének lapjában tavaly közölt, „Hogyan építkeznek a környezetvédők?” című cikkben is olvashattuk. Gyermekei életük kezdete óta örömmel vesznek részt az általa szervezett táborokban, kirándulásokon, és bizonyára viszik majd tovább a szülői „örökséget”.

F. Nagy Zsuzsának kiemelkedően eredményes környezetvédelmi és környezeti nevelési tevékenysége, különösen a környezeti tanácsadás fejlesztése, valamint példaértékű munkássága és életvitele elismeréseként adományozza Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a Justitia Regnorum Fundamentum díjat 2011-ben.




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site