Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Műhelymunka Gunter Pauli professzorral
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      

Műhelymunka Gunter Pauli professzorral

Természet, innováció, profit, fenntarthatóság

címmel szervezett műhelykonferenciát Gunter Pauli professzorral, közgazdásszal, a Római Klub és a World Academy of Art and Science tagjávala jövő nemzedékek országgyűlési biztosa

A Természet maga megmutatja, milyen irányban kutassunk, milyen gazdaságot hozzunk létre, és hogyan teremtsünk munkahelyeket – hangzott el szeptember 24-én azon a szakmai beszélgetésen, amelyen az a JNOB szervezésében Gunter Pauli, belga közgazdász professzor közel 30 meghívott szakember előtt tartott előadást egy olyan formabontó gazdaságfejlesztési koncepcióról, amely hátat fordít az eddigi paradigmáknak, miszerint a profitmaximalizálás és a környezet védelme ellentétes irányú folyamatok.

A Pécsi Tudományegyetem vendégeként Magyarországra érkezett Pauli professzor által vázolt koncepció úgy teszi versenyképessé a gazdaságot, és fejleszti a vállalkozásokat, illetve azok láncolatát, hogy ahelyett, hogy az erőforrásokból elvenne, újabbakat szabadít fel, és eközben hozzájárul a társadalomi viszonyok harmonikus fejlődéséhez. Gunter Pauli jelenleg több sikeres vállalkozás tulajdonosa, miközben ő alapította a „Zero Emission Research & Initiatives”-t, és a Római Klub 2009. évi jelentéseként megjelentette a „Kék gazdaság” c. könyvet.

A rendezvény egyik célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet arra, a jövő generációk méltó életfeltételeinek biztosítása érdekében meg kell találnunk azokat a lehetőségeket, melyek rendszerbe helyezve a környezeti és szociális feltételek javításával biztosítják hazánk gazdaságának dinamikus fejlődését. Amennyiben sikerül ebbe az irányba időben lépéseket tennie az országnak, ez komoly versenyelőnyöket is biztosíthat számunkra.

A műhelymunkát a JNOB felkérésére Bezegh András, a Magyar Ipari Ökológiai Társaság elnöke vezette. Felkért hozzászólók voltak:
  • Hajtó János Péter, a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája rektora
  • Polgárné Mayer Ildikó, a Valdeal igazgatója
  • Siba Ignác, a Gazdaságfejlesztési Operatív Programok Irányító Hatóságának vezetője
  • Kolossváryné Dr. Juhász Györgyi, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Programtervezési Főosztályának főosztályvezető-helyettese

A rendezvény résztvevői minisztériumokból, civil szervezetektől, egyetemekről és egyéb szakmai szervezetektől érkeztek.

Gunter Pauliról és a kék gazdaságról további információkat találhatnak a www.blueeconomy.de honlapon, valamint az alábbi linkeken:
http://www.youtube.com/watch?v=7_yPhRZsGoI
http://www.youtube.com/watch?v=piH8lIZDwLQ&feature=related

A „Kék gazdaság” című könyv magyarul a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának gondozásában jelent meg.




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site