Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Rólunk mondták
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink  > Rólunk mondták

Az európai környezetpolitika legfőbb civil szószólója ismét felszólalt a JNO függetlensége mellett
A legnagyobb európai környezetvédelmi szövetség, a brüsszeli székhelyű Európai Környezetvédelmi Iroda (European Environmental Bureau – EEB) ügyvezető igazgatója Jeremy Wates 2011. július 8-án levelet intézett az országgyűlési képviselőkhöz, melyben arra kérte őket, hogy emeljenek szót a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájának függetlensége mellett és segítsenek, hogy az intézmény megmaradjon és tovább erősödjön. A szakember aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi ombudsmantörvény tervezete nem nyújtana ugyanolyan intézményi függetlenséget és cselekvési lehetőséget a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának, amint amit jelenleg élvez. Ezáltal veszélybe kerülhet a JNO függetlensége és kérdésessé válik, hogy a törvény elfogadása után az iroda érdemben el tudja-e látni feladatát.
részletek ...

2011-07-11

Sarkalatos tévedés
Nemcsak a jövő nemzedékek veszítenék el szószólójukat, hanem jelentős nemzetközi presztízsveszteséggel is járna, ha az ombudsmanról szóló törvényjavaslatot változtatás nélkül fogadná el a parlament - nyilatkozta a Heti Válasznak Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. Az ombudsman lapunknak kifejtette: alkotmányellenesnek tartja a jogszabálytervezetet, amelynek részletes vitája az elkövetkező napokban kerül a parlament napirendjére.
Forrás: Heti Válasz, 2011.06.28.
részletek ...

2011-06-28

Változtatna az ombudsmanról szóló törvényjavaslaton a Fenntartható Fejlődés Bizottság
Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága módosító javaslatokat kíván benyújtani az alapvető jogok biztosáról szóló törvényjavaslathoz annak érdekében, hogy növelje a jövő nemzedékek ombudsmanja helyébe lépő helyettes biztos feladat- és hatáskörét, illetve szervezeti és működési önállóságát –jelentette be Jávor Benedek, a testület elnöke és Nagy Andor, a bizottság alelnöke szerdán, Budapesten, sajtótájékoztatón.
részletek ...

2011-06-24

OKT is alkotmányellenesnek találja az ombudsmantörvény javaslatot
Az Országos Környezetvédelmi Tanács az Alapvető jogok biztosáról szóló T/3585 számú törvényjavaslattól kapcsolatban kiadott állásfoglalásában megállapította, hogy az nem felel meg az Alaptörvény rendelkezéseinek, nem követi az OKT korábbi állásfoglalásainak szellemét, és nem biztosít hatékony jogvédelmet a jövő nemzedékek és a környezet védelme jogainak, érdekeinek.
részletek ...

2011-06-21

Az európai környezetpolitika legfőbb civil szószólója is felszólalt a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának intézménye és az iroda függetlensége mellett
Az 1974-ben alapított, brüsszeli székhelyű Európai Környezetvédelmi Iroda (European Environmental Bureau – EEB) 31 országban több mint 140 tagszervezetével a legnagyobb környezetvédelmi szövetség Európában. Az iroda a tagszervezeteken keresztül mintegy 15 millió európai állampolgárral tartja a kapcsolatot, képviseli véleményüket az Európai Unió döntéshozói felé.


részletek ...

2011-04-12

Kilenc környezetvédő szervezet szólalt fel a zöldombudsman mellett
Levélben fordult Szájer Józsefhez kilenc környezetvédő szervezet képviselője (pl. WWF, World Future Council, Nemzetközi, Gaia Alapítvány, Peace Child International), melyben felhívták a figyelmet arra, hogy a világszerte egyedülálló Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájának megszűntetése nagy visszalépés lenne Magyarország, valamint veszteség lenne a nemzetközi zöldmozgalom számára. A nemzetközi szakemberek kifejtették, hogy a fenntartható fejlődést biztosítását ezen intézményi keretek között tartják elképzelhetőnek, és rámutattak arra, hogy a magyar mintát követve, más országokban is tervezik a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájának létrehozását. A szakemberek arra kérték Szájer Józsefet, hogy az egészséges környezethez való jog fenntartása érdekében az új Alkotmányban is változtatás nélkül kerüljön bele a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.
részletek ...

2011-04-01

Nagy-Britannia magyarországi nagykövete, Greg Dorey március 23-i blogbejegyzésében „kiváló magyar példa”-ként utal a hazai zöld ombudsman intézményére
Az ombudsman tavaly februári londoni látogatásának ösztönző hatására, március elején az Egyesült Királyságban több szervezet részvételével megalakult a Szövetség a Jövő Nemzedékekért Iroda. A nagykövet írásában köszönetét fejezi ki Magyarország felé, egyben sajnálattal veszi tudomásul, hogy a nemzetközi szinten példaértékű szervezet az „alkotmányozási folyamat vesztese" lenne. A zöld ombudsman intézményének koncepciója, és az ezt létre hívó társadalmi igény azonban aktuálisabb és időtállóbb mint a rövidtávon ható belpolitikai játszmák.
részletek ...

2011-03-26

A kormányzati és politikai rövidlátás ellen – a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a jó minta az angol Guardian című újság szerint
„A zöld gazdaságra való zökkenőmentes átálláshoz a politikai rendszer jelenlegi rövidlátásának megváltozására van szükség. A kormányok, politikusok rövidtávú gondolkodása gyakran nem képes helyrehozni, kiigazítani a piacgazdaság hibáit. A nyugati világ egyik legfejlettebb államában, Nagy-Britanniában sem jobb a helyzet: fontos környezetvédelmi, fenntartható fejlődéssel foglakozó bizottságok szűnnek meg sorra. Mit lehet tenni?
Tanulhatunk például más politikai rendszerektől, így a magyar jövő nemzedékek országgyűlési biztosa jó minta lehet, ez az ombudsman azokért emel szót, akik természetesen nem tudják hallatni a hangjukat.”
részletek ...

2011-03-25
Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site