Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa elvállalta a „Passzívházak és Energiahatékony Épületek” szakmai konferencia védnökségét
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Stratégiai kérdések  > Védnökség

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa elvállalta a „Passzívházak és Energiahatékony Épületek” szakmai konferencia védnökségét

A II. „Passzívházak és Energiahatékony Épületek” szakmai konferenciát 2011. november 25-én rendezték a budapesti Francia Intézetben. Az esemény fővédnökségét a szervezők felkérésére dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa vállalta el.

A konferenciát irodánk képviseletében dr. Zlinszky János, a Stratégia és Tudományos Főosztály vezetője nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, hogy Fülöp Sándor ombudsman minden olyan program, konferencia támogatását, népszerűsítését örömmel vállalja, amely az energiaszükséglet minimálisra csökkentésével és a tudatformálással foglalkozik. A biztos irodája kezdettől kiemelt kérdésként kezelte a globális fölmelegedés csökkentését. A biztos már több megnyilatkozásában fölhívta a figyelmet, hogy az állam akkor tartja be a helyes intézkedési sorrendet, ha először mindent megtesz az ország energiaigényének lehető legnagyobb csökkentéséért, s hosszú távra ennek alapján becsüli meg az energiatermelés szükséges mértékét. A hazai épületállomány energiaigénye a jelenleg rendelkezésre álló technológiákkal néhány évtized alatt a mainak egyötödére csökkenthető lenne. A passzívház-technológia ezen a téren az egyik legfontosabb kitörési lehetőség.

Zlinszky János felhívta a figyelmet arra is, hogy a természetes erőforrások szűkössége és a környezeti krízis előrehaladott volta miatt most nincs időnk arra, hogy megváltó találmányok megjelenésétől várjuk a fenntarthatóságot, és a közeledő kritikus időszakok biztonságos átvészelését. Korszerű, de már bejáratott, kipróbált módszerekkel kell az infrastruktúra alkalmazkodó- és ellenállóképességét megnövelnünk, s ilyen eszköz a passzivház-technológia is.

Az energiatakarékosság nemcsak a gazdasági ésszerűség és az elővigyázatosság okán kötelességünk, hanem az igazságosság is ezt követeli. A nemzetek, országok, társadalmi rétegek energiahordozókhoz és nyersanyagokhoz való hozzáférése a mai formájában súlyosan egyenlőtlen. Az emberiség nagy része energiaszegénységben él - és erre ítéljük utódainkat is - míg ma egy jómódú kisebbség fölöslegesen elfecsérli az energiát. A nemzedékeken belüli és nemzedékek közti igazságosság egyaránt azt követeli, hogy az iparosodott országok erkölcsileg is helyesen döntsenek a rendelkezésre álló eszközeik, így a különböző építési anyagok és technológiák felhasználásáról.

A passzívház-technológia jelenleg az energiahatékony és fenntartható építés csúcstechnológiáját képviseli. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hagyományos építési technológiával létesült épületek energiamennyiségének töredékét igénylik. Mivel az Európai Unió döntése értelmében 2018-tól minden állami tulajdonú épület, 2020-tól pedig minden új épület esetén a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentését figyelembe vevő technikákat kell a megvalósítás során alkalmazni, a passzívház-technológia ismerete, fejlesztése hazánk számára is nagy lehetőségeket tartogat.

A konferencia programja




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site