Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Klímavédelemi programot nyitott meg a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Stratégiai kérdések 

Klímavédelemi programot nyitott meg a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa

Több újdonsággal lépett a nyilvánosság elé a British Council tavaly áprilisában indított programjának kilenc magyar fiatal ,,klíma-nagykövete''. A kortársaiknak szóló tájékoztatóüzet, a folyamatosan fejlődő interaktív honlap mellett a gödöllői székhelyű Szent István Egyetemen megnyitják a klímairodát. A program védnöke dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

A British Council 2008 áprilisában indított klímavédelmi programjában részt vevő kilencfős magyar csapat célja, hogy küzdjön a klímaváltozás ellen. Választásuk a karbontudatos magatartás erősítésére esett, elsősorban kortársaikat, a felsőoktatásban tanuló és pár éven belül munkahelyi döntéseket hozó huszonéveseket szólítják meg. Grey Dorey és Fülöp Sándor a sajtótájékoztatón 2009. március 6.

A program keretében megjelent egy fiatalokhoz szóló programfüzet, melyet további tartalmakkal bővítenek majd a honlapjukon (www.klimairoda.hu) és március 17-én a gödöllői székhelyű Szent István Egyetemen a megnyitóval elindul az ország első klímairodája. A klímairodák olyan tudásközpontok lesznek a felsőoktatási intézmények falain belül, ahol a környezetvédelemre nyitott 18-23 éves korosztály választ kap a klímavédelemmel kapcsolatos kérdéseire és bekapcsolódhat klímavédelmi akcióprogramjaikba. A program egyik különlegessége, hogy a fiatalok maguk találhatják ki, hogy a helyi adottságok alapján milyen projektet szeretnének megvalósítani.
A diákoknak lehetősége nyílik tágabb szemlélettel, nagyobb rálátással távozni a felsőoktatásból, a klímairoda révén ugyanis naprakész, aktív tudásra tesznek szert a fenntarthatóság témakörében is. A tanultakat pedig diplomájukkal együtt viszik tovább a munkahelyükre, ezáltal a környezet- és klímavédelmi szempontok természetesen épülnek be a munkahelyi döntési folyamatokba.
A sajtótájékoztatón Grey Dorey nagykövet lelkesítő, magyar nyelven elmondott köszöntője után dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa üdvözölte a résztvevőket. Elmondta, hogy örömmel vállalta a védnökséget, mert a klímatudatosság erősödése kulcsfontosságú az éghajlatváltozás csökkentésében. Felhívta figyelmüket az együttműködések, a hálózatok és a tisztázás fontosságára. A fiatal nagykövetek olyan hangon szólítják meg a fiatalokat, amire valóban figyelnek és hozzájuk, nekik, róluk szólnak. Sok sikert kívánt és felajánlotta a JNOB Iroda segítségét, együttműködését a továbbiakban is.
Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site