Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Sajtóközlemény tudatos energiafogyasztásra nevelő programokról
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink  > Sajtóközlemények > 2011

Sajtóközlemény tudatos energiafogyasztásra nevelő programokról

Tudatos energiafogyasztásra nevelő programokat ajánl az iskoláknak Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa és Hoffman Rózsa, oktatásért felelős államtitkár. Az ombudsman és az államtitkár közösen aláírt levéllel keresi meg az intézményvezetőket március első napjaiban annak érdekében, hogy a gyerekek játékos feladatokon keresztül ismerjék meg a megújuló energiaforrásokat és az éghajlatváltozás elleni küzdelem lehetőségeit és jelentőségét.

Az általános iskolásoknak hirdetett – „U4energy” és a „Carbon Detectives” nemzetközi programok célja az is, hogy a diákok és a pedagógusok egyaránt nagyobb figyelmet fordítsanak a környezettudatos energia felhasználásra.

A „Szén-dioxid Nyomozók” program jelenleg Európa tíz országában fut, az iskola szén-dioxid lábnyomának „kinyomozása” révén tudatosítja a diákokban, hogy milyen hatással van a mindennapi energia-felhasználás a környezetre, ötleteket ad, hogy a gyerekek aktív közreműködésével hogyan lehet az iskolák környezetterhelését (és energia-számláját) csökkenteni.

A program támogatására létrehozott honlap (www.carbondetectives.hu) segítséget nyújt abban, hogy a résztvevők figyelemmel követhessék a szén-dioxid lábnyom csökkenés mértékét és rögzítsék a megtakarítások érdekében tett lépéseket.

Az iskolai „nyomozócsoportok” versenyre kelhetnek egymással, a győztesek értékes, érdekes díjakat nyerhetnek el. A projekt magyarországi gazdája a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület. Az „U4energy” verseny az Európai Unió által támogatott kezdeményezés, mely egyrészt segíti az iskolákban az energiatudatossággal kapcsolatos pedagógiai munkát, másrészt az energiatudatossággal kapcsolatos tevékenységeket folytató tanárok és diákok számára egyedülálló lehetőséget biztosít európai szintű elismerésre, valamint nemzetközi díjak elnyerésére. A fenti versenyekre 2011. május közepéig várják a jelentkezéseket. További információkat az alábbi honlapokon találhatnak: www.jno.hu, www.carbondetectives.hu, www.u4energy.eu.




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site