Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Fülöp Sándor sajtóközleménye a BÉM Zrt-t elmarasztaló bírósági ítélettel kapcsolatban
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink  > Sajtóközlemények > 2010

Sajtóközlemény

A környezetvédelmi tevékenységet, így jellemzően a hulladékok ártalmatlanítását, hasznosítását, égetését végző vállalkozások sem mentesülhetnek a legszigorúbb környezetvédelmi előírások és fenntarthatósági követelmények alól – hívta fel a figyelmet Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa sajtóközleményében. Az ombudsman leszögezte: hulladékok hasznosítása, ártalmatlanítása pusztán közérdekű jellege miatt nem járhat a környezet és így az egészséges környezethez való jog veszélyeztetésével. Az országgyűlési biztos sajtóközleményének aktualitását az adta, hogy jogerősen megtiltotta a másodfokú bíróság a Sajókeresztúron évek óta komoly lakossági panaszokat okozó Borsodi Érc, Ásvány- és Hulladékhasznosító Mű Zrt-t (BÉM Zrt.) kifogásolt tevékenységét. A Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesület által indított polgári perben a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa beavatkozóként vett részt az egyesület pernyertességének az előmozdítása érdekében.

Az ügy háttere, hogy a BÉM Zrt. ipari veszélyes és nem veszélyes hulladékok felhasználásával vastartalmú agglomerátum gyártását végzi Sajókeresztúron. A környező települések lakossága évek óta sérelmezi az üzem tevékenysége által okozott bűzt, amely gyakran a házak között lecsapódó füsttel társul. A gyár Sajókeresztúr településen a lakóházak közvetlen közelében helyezkedik el. Az időjárási és földrajzi viszonyok következtében a kibocsátott szúrós szagú füstgáz lecsapódása mindennapos jelenség, amely nemcsak Sajókeresztúr közelében, hanem a környező hat településen is érezteti hatását, és huszonötezer ember életét zavarja. Az illetékes környezetvédelmi felügyelőség a bűzkibocsátásra hivatkozva tagadta meg az engedély kiadását 2008-ban. Az ismételten benyújtott engedélyezési dokumentáció alapján azonban a felügyelőség 2009-ben megadta a BÉM Zrt. részére az engedélyt. A Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesület az egységes környezethasználati engedélyt bíróság előtt támadta meg. Az egyesület az engedély bírósági felülvizsgálatától függetlenül egy másik, polgári jogi keresetet is benyújtott, és azt kérte, hogy bíróság tiltsa el a BÉM Zr.-t kifogásolt tevékenysége gyakorlásától. E polgári jogi kereset nyomán indult bírósági eljárás jogerős lezárásaként született meg 2010. július 8-án a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság mint másodfokú bíróság ítélete. Ez – helybenhagyva az első fokú bíróság döntését – helyt adott a Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesület keresetének, és arra kötelezte a BÉM Zrt-t, hogy szüntesse meg a Sajókeresztúr Ipartelepen a hulladékhasznosítás jelenlegi technológiával folytatott tevékenységet.

Az ítélettel összefüggésben a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa felhívja a figyelmet arra a világszerte, így hazánkban is megfigyelhető jelenségre, hogy a környezetszennyező ipari tevékenységek gyakran szociálisan és gazdaságilag hátrányos, így kiszolgáltatott helyzetű térségekben működnek. A környezetveszélyeztető és szennyező létesítmények által hangoztatott munkahelyteremtés nem jelent valódi megoldást az itt élők életkörülményeinek javítására. Sőt éppen ellenkezőleg, a megélhetésnek a környezet károsításával együtt járó biztosítása az egészséges környezethez való jog sérelmét, a lakosság egészségi állapotának gyakran súlyos és tömeges romlását idézi elő. Fülöp Sándor szerint a jövő nemzedékek érdekeit is figyelembe vevő, valóban elfogadható megoldást a hulladékok keletkezésének megelőzése jelentheti a termékek teljes életciklusában és a technológiai folyamatok egészében. Az állam megfelelő szabályozási eszközökkel és rendszeres ellenőrzéssel köteles biztosítani azt is, hogy a környezetvédelmi előírásokat a termelési költségeik leszorítása érdekében nem teljesítő vállalkozások ne juthassanak gazdasági előnyökhöz, a társadalomnak pedig vállalnia kell a környezet védelmének terheit.

2010. augusztus 11.




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site