Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - A kormányzati és politikai rövidlátás ellen – a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a jó minta az angol Guardian című újság szerint
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink  > Rólunk mondták > Rólunk mondták

A kormányzati és politikai rövidlátás ellen – a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a jó minta az angol Guardian című újság szerint

Victor Anderson, 2011. március 2. The Guardian-ban megjelent cikkének kivonata

A zöld gazdaságra való zökkenőmentes átálláshoz a politikai rendszer jelenlegi rövidlátásának megváltozására van szükség. A kormányok, politikusok rövidtávú gondolkodása gyakran nem képes helyrehozni, kiigazítani a piacgazdaság hibáit. A nyugati világ egyik legfejlettebb államában, Nagy-Britanniában sem jobb a helyzet: fontos környezetvédelmi, fenntartható fejlődéssel foglakozó bizottságok szűnnek meg sorra. Mit lehet tenni?

Tanulhatunk például más politikai rendszerektől, így a magyar jövő nemzedékek országgyűlési biztosa jó minta lehet, ez az ombudsman azokért emel szót, akik természetesen nem tudják hallatni a hangjukat.

A másik lehetőség a környezetvédelmi határértékekről szóló jogszabály megalkotása, részben az éghajlatváltozási törvény mintájára, egy ilyen törvény más szabályozásokra is hatást gyakorolhat. A fenntarthatóság a brit alkotmány reformjának napirendjére is kerülhet, ha az új parlamenti felsőház hatásköre kibővül a jövő nemzedékek szemszögéből való vizsgálattal, hogy a képviselők hosszú távra tekintsenek előre a jövőbe.

A teljes cikk megtekinthető az alábbi linken:
http://www.guardian.co.uk/sustainable-business/government-politics-short-termism-unsustainability




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site