Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Dabas polgármestere is csatlakozott az ősi magyar gyümölcsfajták megőrzését és hasznosítását célzó kezdeményezéséhez
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Stratégiai kérdések  > Önálló kezdeményezések

Dabas polgármestere is csatlakozott az ősi magyar gyümölcsfajták megőrzését és hasznosítását célzó kezdeményezéséhez

A magyar városok közül elsőként Dabas csatlakozott a táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való együttműködéshez. Kőszegi Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő 2011. október 22-én látta el kézjegyével a dokumentumot. Az aláírásra a Dabas város egyik jelképének számító Halász Móricz kúriában került sor, az október 23-i megemlékezések során.

Az eltűnőben lévő, a Kárpát-medencében régóta termesztett fajták, illetve tájfajták fennmaradása és újrahonosodás érdekében a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, a Magyarországi Evangélikus, Katolikus, és Református Egyház, és a Vidékfejlesztési Minisztérium 2011. szeptember 5-én nyitotta meg csatlakozásra az együttműködési megállapodást, amelyben kezdeményezik és segítik az iskolák, egyházközségek, önkormányzatok, szakmai és civil szervezetek helyi összefogását is.

Kőszegi Zoltán, Dabas város polgármestere aláírja az együttműködési megállapodást.

„Megállapodásunk végrehajtásától azt reméljük, hogy kezdeményezésünk mozgalommá szélesedik”, s „a vidéken élő fiatalok megismerkedhetnek az alkalmazkodó gyümölcstermesztés, általában a tájbarát gazdálkodás lehetőségeivel, és maguk is hozzájárulhatnak az életgazdagság helyreállításához szülőföldjükön” – írták a kezdeményezők, akik egyetértettek abban is, hogy ezen munkát megbízható közösségi intézmények kezelésében lévő területeken kell megkezdeni, amilyenek az önkormányzati és felekezeti iskolák kertjei, vagy az önkormányzati kezelésben lévő utak mente.

Dabas városa a Gyóni Géza általános iskola területén, a most üresen álló iskolakertben kívánja létrehozni a tájfajtákból álló gyűjteményt, amely így az iskolarendszerű oktatásnak és a felnőttképzésnek egyaránt mintaterülete lehet.




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site