Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Összefogás a természeti örökségünk és értékeink megőrzéséért
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Stratégiai kérdések  > Önálló kezdeményezések

Összefogás a természeti örökségünk és értékeink megőrzéséért

Természeti örökségünk megóvásáért és értékeink megőrzéséért írt alá együttműködési megállapodást Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának kezdeményezésére több egyházi vezető, szakmai és civil szervezet, valamint a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára.

A megállapodás aláírói hangsúlyozzák, hogy a hazai mezőgazdasági génállomány fontos része a természeti örökségünknek. Magunk és a jövő nemzedékek érdeke, hogy az eltűnő, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták, illetve tájfajták fennmaradjanak, újrahonosodjanak, s elterjedésükkel genetikai alapot biztosítsanak a globális klíma- (és társadalmi) változásokból következő helyi szintű problémák megoldásához. A változó környezeti feltételek miatt létfontosságú olyan gyümölcsfák termesztése, melyek a szélsőséges időjárási viszonyok között is képesek lesznek termést hozni.

Az együttműködési program keretében egyházi és önkormányzati kertek és földek a Vidékfejlesztési Minisztérium intézményeinek génmegőrző fajtagyűjteményeiből, illetve a Kárpát-medencei Gyümölcsészeti hálózat tagjaitól származó csemetéket, illetve szaporítóanyagot kaphatnak. A megállapodás aláírói kezdeményezik és segítik az iskolák, egyházközségek, önkormányzatok, szakmai és civil szervezetek helyi összefogását, s bíznak abban, hogy a természeti örökségünk óvásáért most indított kezdeményezésük mozgalommá szélesedik.

A kezdeményezéstől azt is remélik, hogy az az ősi ismeretanyag, amely a hagyományos gyümölcstermesztéshez és feldolgozáshoz kapcsolódik megőrződik, és a jelenkori lehetőségekhez igazítva alkalmazást nyerve elterjed, továbbá hogy a vidéken élő fiatalok megismerkednek az alkalmazkodó gyümölcstermesztés, a tájbarát gazdálkodás lehetőségeivel, és maguk is hozzájárulhatnak az életgazdagság helyreállításához szülőföldjükön.

A megállapodás aláírására 2011. szeptember 5-én került sor a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodájában, csatlakozásra folyamatosan van lehetőség.

Az ünnepélyes eseményen jelen voltak (a képen balról jobbra): a Kárpát-medencei Gyümölcsészeti Hálózat részéről Lantos Tamás polgármester, a Génbank Tanács képviseletében Szenci Győző igazgató, a Magyarországi Evangélikus Egyház részéről Gáncs Péter elnök-püspök, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, Fülöp Sándor, a Vidékfejlesztési Minisztérium részéről Ángyán József parlamenti államtitkár, a Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet részéről Ónodi Gábor igazgató, egyetemi docens, a Magyarországi Református Egyház részéről Bölcskei Gusztáv püspök, a Zsinat lelkészi elnöke.

A megállapodás teljes szövege




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site