Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Tájékoztató a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított vizsgálatról
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink 

Tájékoztató a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított vizsgálatról

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának irodája a hivatalból indított eljárás keretében a katasztrófa napjától folyamatosan figyelemmel kíséri az Ajka melletti vörösiszap-tározó töltésének átszakadásával kapcsolatos fejleményeket, jogi, ökológiai szempontból értékeli a nyilvánosságra került információkat. Az iroda munkatársai helyszíni szemle keretében is felmérték a katasztrófa helyi lakosok vonatkozásában kifejtett, illetve a természetre gyakorolt hatását.

Az ombudsmani vizsgálat kiterjed továbbá az iparággal kapcsolatos engedélyezési gyakorlat feltérképezésére, arra, hogy a technológiai előírások megfelelően kezelik-e mind a nagyobb. mind a kisebb kockázatokat.

A jelenlegi helyzetben a legfontosabb feladat, hogy a kormányzat minden szükséges intézkedést megtegyen a katasztrófa elhárítására, az ökológiai és természeti kockázatok mérséklésére, a helyi lakosok helyzetének rendezésére. A biztos megítélése szerint az érintett hatóságok munkatársai szakértelmük legjavát nyújtva igyekeznek, hogy a jelenlegi helyzet rendezéséhez hozzájáruljanak, enyhítsék a keletkezett károkat.

A katasztrófa következményei egyelőre nem láthatók egészében, súlyosságuk csak becsülhető. Ökológiai szempontból reményt ad, hogy a lúgosság okozta talajszennyezési kockázat a levegővel érintkezve folyamatosan mérséklődik, a talajszennyezés az iszap tervbe vett, illetve folyamatban lévő eltávolításával kezelhető, a felszín alatti vízkincs pedig mindeddig megőrizte minőségét. A felelős intézmények megfeszített munkája következtében a Duna komolyabb károsodását el lehetett kerülni. A folyóvizek ökoszisztémáinak regenerálódása ugyanakkor hosszú folyamat.

A balesettel összefüggésben két további terület vár sürgős és minél szélesebb körű megvitatásra. Az egyik a további bauxitbányászat, és általában a külszíni bányászat engedélyezése, szabályozása. A másik a nagy volumenű veszélyes depóniák keletkezése, jelen elhelyezkedése és jövőbeni kezelése. Az ombudsmani vizsgálat – a jövő felé tekintve – ezeket a rendszerproblémákat is elemezni kívánja, és javaslatokat fogalmaz majd meg korrekciójukra.

A bekövetkezett súlyos események is ráirányítják a figyelmet az egészséges környezethez való jog kiemelt fontosságára, a "szennyező fizet" elv érvényesítésének szükségességére, az ipari civilizáció műszaki, gazdasági és jogi rendszerkockázataira, melyek lehetőség szerinti mérséklése a jelen és jövő nemzedékeknek egyaránt alapvető érdeke.

A biztos ezúton is mély részvétét fejezi ki az iroda minden munkatársa nevében az áldozatoknak, hozzátartozóiknak és együttérzéséről biztosítja a ma még szinte felmérhetetlen egzisztenciális károkat szenvedett családokat. Elismerését tolmácsolja továbbá a mentési munkálatokban résztvevő hivatásos és önkéntes közreműködőknek.




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site