Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - „Bölcs laikusok - társadalmi részvétel a környezetpolitikában” című konferencia támogatója volt a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink 

„Bölcs laikusok - társadalmi részvétel a környezetpolitikában” című konferencia támogatója volt a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa

A konferencia a Védegylet és a Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetének Környezeti Társadalomkutatók kutatócsoportjával közösen végzett kutatásának záróeseménye volt, melyet 50 fő részvételével 2011. április 29-én tartották a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodájában.

A „Döntéshozatal és társadalmi részvétel a környezeti jogban” című kutatás a hazai környezetpolitikai döntéshozatalban megjelenő társadalmi részvételi folyamatokat vizsgálta. A szakemberek felmérték a jogalkotás és jogalkalmazás során érvényesülő illetve kialakítható társadalmi részvétel elemeit, értelmezték a részvétel elve és a gyakorlat közötti ellentmondásokat, valamint a részvétel feltételeit és gátjait az intézményi kínálat és a lakossági kereslet oldaláról. Az eseményen a résztvevők a felkért opponensek segítségével vitattuk meg a kutatás eredményeit.

A rendezvényt Dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa nyitotta meg, aki a Védegylet szakértőjének, Gubek Nórának a „Környezeti jog és a társadalmi részvétel” című előadásának opponensi tisztjét is betöltötte.

A konferencián ugyancsak részt vett dr. Zlinszky János, irodánk stratégiai osztályvezetője, aki Boda Zsolt, a Védegylet szóvivőjének „Környezetpolitika és társadalmi részvétel - Az intézményi dimenzió” című előadásának volt az opponense.

A konferencia egy kerekasztal beszélgetéssel zárult, ahol a résztvevők megpróbálták megfogalmazni azokat a kitörési pontokat, amelyek a társadalmi részvétel szélesebb körű elterjedéséhez vezethetnek. A kerekasztal beszélgetésen a részt vett Jávor Benedek, az FFB bizottság elnöke, Székely Mózes az ELTE PPK kutatója és Buza Domonkos a Magyar Mentálhigiénés Szövetség képviselője is.

A konferencia részletes programja




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site