Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Sajtóközlemény - Az első evangélikus gyümölcsöskert átadásáról
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink 

Sajtóközlemény - Az első evangélikus gyümölcsöskert átadásáról

A génmegőrzésért született összefogás első eredménye az a gyümölcsöskert, amelyet a Béri Evangélikus Egyházközség templomkertjében telepítettek. Az ünnepélyes kertavatáson – 2011. december 6-án – a sajtó nyilvánossága előtt szólt a génmegőrzés jelentőségéről több támogató, köztük Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Thuránszky István lelkész és Grédics Szilárd, a Bükki Nemzeti Park igazgatója. Az eseményen részt vett az összefogás kezdeményezője, Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa is.

Gáncs Péter, a Magyar Evangélkus Egyház elnök-püspöke, Dr. Ángyán József a Vidékfejlesztési Minizstérium államtitkára, dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa és dr. Zlinszky János, a JNO főosztályvezetője

A gyümölcsös telepítésének előzménye, hogy a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának kezdeményezésére 2011 szeptemberében természeti örökségünk megóvásáért és értékeink megőrzéséért írt alá együttműködési megállapodást több egyházi vezető, szakmai és civil szervezet, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Az aláírók úgy vélik, a vadon élő állat- és növénytársulások mellett természeti örökségünk fontos része a hazai mezőgazdasági génállomány, köztük a gyümölcstermő fásszárú növények. Cél, hogy a Kárpát-medencében megőrzött fajták minél nagyobb egyedszámban terjedjenek el. Ennek érdekében elsőként a Béri Evangélikus Egyházközség templomkertjében ötven őshonos gyümölcsfát (alma, szilva, körte, cseresznye) ültettek a kezdeményezés támogatói, köztük a zöld ombudsman és munkatársai. Az előkészületi munkákban Thuránszky István evangélikus lelkész közreműködésével helyi lakosok, valamint Ilonczai Zoltán vezetésével a Bükki Nemzeti Park szakemberei vettek részt.

A megállapodás végrehajtásától az összefogás résztvevői azt is remélik, hogy az az ősi ismeretanyag, amely a hagyományos gyümölcstermesztéshez és feldolgozáshoz kapcsolódik, megőrződik, és a jelenkori lehetőségekhez igazítva alkalmazást nyer. Így a vidéken élő fiatalok megismerkedhetnek az alkalmazkodó gyümölcstermesztés, általában a tájbarát gazdálkodás lehetőségeivel, és maguk is hozzájárulhatnak az életgazdagság helyreállításához szülőföldjükön.

A kezdeményezés első konkrét eredménye mellett szót érdemel az is, hogy már ötven templomkertet és nagyon sok iskolakertet jelöltek ki a program keretében.

A december 6-ai kertavatáson a gyümölcsöst Gáncs Péter püspök áldotta meg.

A megállapodás aláírásáról szóló honlap hír

A megállapodás teljes szövege és a csatlakozók teljes névsora

2011. december 6.




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site