Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Oktatónap az újrahasznosításért
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink 

Oktatónap az újrahasznosításért

Hazánkban az alumínium italdobozok újrahasznosítási aránya a nyilvántartások szerint 17%, melyet a gyártók magasabbra becsülnek. A hazai becsült arány messze elmarad az EU tagállamok 63%-os visszagyűjtési és hasznosítási eredményétől, noha az EU átlag esetében is az alumínium dobozok 37%-a megy veszendőbe. A mutatók javítása érdekében a BevCanEast, a BCME Közép-Kelet európai szervezete 2011. június 9-én oktatónapot szervezett belvárosi iskolák és budapesti öko-iskolák tanulói számára. A Vörösmarty téren rendezett eseményen a gyerekek játékos, interaktív installációk és oktató eszközök segítségével sajátították el a szelektív hulladékgyűjtés helyes módját és gyakorlatát.

A rendezvényt Czippán Katalin, irodánk főosztályvezető-helyettese nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa irodája azért üdvözli a tudatos vásárlást és tudatos hulladék-felhasználást elősegítő kampányokat, mert valamennyiünk közös érdeke a hulladék mennyiségének csökkentése. Nemcsak azért, mert a szemét bántja a szemünket, hanem mert a lerakott, eldobott hulladékban levő anyag és energiamennyiség elveszik, helyettük újakat kell bányászni, újakat kell előállítani, ezzel is csökkentve a vészesen fogyó készleteket. Kiemelte, hogy kötelességünk odafigyelni arra, hogy csak a legszükségesebb, lehetőleg környezetbarát csomagolóanyagot vásároljuk meg a választott termékhez, továbbá, amit tudunk, azt használjuk újra. Ha mégis keletkezik hulladék, abból a lehető legtöbbet gyűjtsük szelektíven, hogy így szétválogatva a lehető lehessen belőlük legtöbbet újrahasznosítani.

Felhívta a gyerekek figyelmet arra, hogy legyenek tudatos vásárlók! Vásárlás előtt mindig tegyék fel maguknak az alábbi kérdéseket, és ha lenti kérdésekre adott válaszok igenek, csak akkor javasolja megvenni a terméket.

  • Valóban szükségem van erre az árura?
  • Biztosan meg kell vennem?
  • A csomagolóanyag elég környezetbarát, újrahasznosítható?
  • Van lehetőség a külön gyűjtésére, újrahasznosítására?




  • Lablec lablec
    1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
    Magyar oldal English site