Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Rendszergondolkodás játékosan a világhírű amerikai professzorral Dennis Meadows-zal
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink 

Rendszergondolkodás játékosan a világhírű amerikai professzorral Dennis Meadows-zal

„Rendszergondolkodás játékosan” címmel rendezett műhelykonferenciát 2011. szeptember 14-én Budapesten a Tanuló Szervezetek a Fenntarthatóságért, SOL Magyarország Alapítvány és a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodája.

Dennis Meadows gondolatébresztő bevezető előadásában a rendszergondolkodásról, mint a fenntarthatóság tanulásának alapkompetenciájáról beszélt. A világhírű tudós felhívta a figyelmet arra, hogy a globális válságok kihívásaira nem tudhatunk anélkül válaszolni, hogy mind gondolkodásunkat, mind életvitelünket jelentősen meg ne változtatnánk. Az új szemlélet, paradigma, rendszergondolkodás kiteljesítéséhez nélkülözhetetlen, hogy az oktatás minden szinten képes legyen a közös jövőnk alakításához szükséges kompetenciák fejlesztésére.

A műhelykonferencia során Dennis Meadows és Gillian Martin Mehers vezetésével kiscsoportos játékokon keresztül ismerkedhettek meg a résztvevők a rendszerdinamika oktatásban és felnőttképzésben rejlő lehetőségivel.

Az esemény célja az volt, hogy a résztvevők:

  • felismerjék a rendszergondolkodás szerepét és hasznát a jelen nagy problémáinak megértésében, a válaszok keresésében,
  • ismeretei elmélyüljenek és hatékonyabban tudják alkalmazni a rendszergondolkodás módszertanát és gyakorlatait,
  • alaposabban megértsék az „öt alapelv”, különösen a mentális minták és a rendszerszemlélet kapcsolatát és lehetőségeit a fenntartható életre nevelésben, a hatékony és hosszú távú döntéshozatalban,
  • új kezdeményezéseket ismerjenek meg, és kitekintést kapjanak a nemzetközi színterekre, valamint igény szerint kapcsolatokat alakítsanak ki egymást közt.
  • A közeljövőben jelenik meg Magyarországon Linda Booth Sweeney és Dennis Meadows „Rendszergondolkodás játékosan” című könyve, mely hiánypótló módon nyújt gyakorlati támogatást a témában aktív tanároknak, képzőknek és facilitátoroknak.




    Lablec lablec
    1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
    Magyar oldal English site