Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Nem haladunk jó irányba az energiafelhasználási szokások terén - mondta a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a Miskolci Egyetemen tartott előadásán
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink 

Nem haladunk jó irányba az energiafelhasználási szokások terén - mondta a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a Miskolci Egyetemen tartott előadásán

Dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa és F. Nagy Zsuzsanna, az Országos Környezetvédelmi Tanács tagja 2011. október 27-én közös előadást tartott a fenntartható fejlődés aktuális társadalmi és jogi kihívásairól a Miskolci Egyetem hallgatóinak.

Az ombudsman bevezetőjében elmondta, hogy a jelenlegi környezeti kihívásokat: a klímaváltozást, a biodiverzitás csökkenését, a természeti környezet pusztulását a fenntarthatatlan iramban, folyamatosan növekvő fogyasztási szokások okozzák. Az energiafelhasználási szokásokat, a tartalékokat, és a termelést tekintve nem haladunk jó irányba. Miközben a harmadik világban pusztít az éhínség, a Földön megtermelt élelmiszereknek mindössze csak a fele kerül felhasználásra, a megtisztított víznek kevesebb, mint az ötöde hasznosul. A fogyasztásunk nagyon pazarló!

A biztos Junko Edahiro japán környezetvédelmi tanácsadó által a Balaton csoport éves találkozóján ismertetett példát hozta fel a hallgatóknak a 265 évig virágzó japán Edo korszakról (1603-1867). A világtól elzárt 30 milliós lakosságból, Edo városa 1 milliót tett ki. Ezen időszak háborúktól mentes volt, az ország lakossága állandó volt. A gazdaság és a kultúra virágzott, az ország mindenben önellátó volt. A gazdaság növekedése éves szinten 0,4% volt, az energiát az előző évben megtermelt növényekből nyerték. Az Edo korszakban az akkori turisták boldognak, mosolygósnak, nyugodtnak, és nagyvonalúknak látták a helyieket. Ennek a korszaknak a szellemisége a második világháborút követően, amikor a szociális tőkét gazdasági tőkére váltották, teljesen megváltozott.

Az előadás után a hallgatók kérdéseire válaszolt az ombudsman. Szó esett az Iroda településrendezés terén elért eredményeiről, a mezőgazdaság genetikai örökségének megmentéséért tett lépésekről, valamint a szeptemberben nyilvánosságra hozott Pannonhalmi Nyilatkozatról. A biztos sikernek könyveli el, hogy a JNO nemzetközi szinten vívott ki komoly elismeréseket, s a generációk közötti igazságosság intézményének kiépítéséhez a brit kormányzati szervek, Franciaország, Németország, és Finnország is élénken érdeklődik JNO módszerei iránt. Zárásként a biztosi rendszer átalakításának várható következményei iránt érdeklődtek a hallgatók.

A biztos az Érdi Génbank tárgyában kiadott állásfoglalása

A Pannonhalmi Nyilatkozat kapcsán kiadott sajtóközlemény




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site