Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Az felelősségről és az együttműködésről tartott kerekasztal-beszélgetésen vett részt a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink 

Az felelősségről és az együttműködésről tartott kerekasztal-beszélgetésen vett részt a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa

A KÖVET egyesület szervezésében a környezetvédelem szerepéről, a felelősségvállalásról és a fenntarthatóságról tartottak konferenciát 2011. október 20-án a budapesti Gellért Szállóban. A közel 40 szakember részvételével megtartott eseményen az előadók környezetvédelmi problémákról, annak pénzügyi, gazdasági és emberi vonatkozásairól, valamint elméleti és gyakorlati megoldási lehetőségekről beszéltek a résztvevőknek.

A konferencia díszvendége Dr. Georg Winter, német üzletember és környezetvédő volt, akit a fenntartható vállalatirányítás úttörőjének tartanak. Az ő nevéhez fűződik a környezettudatos vállalatirányítás átfogó rendszerének bevezetése és gyakorlati megvalósítása.

A konferencia „Felelősség és együttműködés a környezetvédelemben - civil és állami oldal” című kerekasztal beszélgetésébe kapott meghívást dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, valamint Dr. Nemes Csaba a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője, Lukács András a Levegő Munkacsoport elnöke és Vetier Márta a Greenpeace Magyarország programigazgatója is. A beszélgetést Zsuppán András újságíró moderálta.

A vendégek számokkal, adatokkal és tényekkel röviden bemutatták a környezetvédelem EU-s és hazai állapotát, majd a trendekről és a jövőbeni teendőkről, célokról beszélgettek.

Fülöp Sándor előadásában kiemelte, hogy a környezettudomány két fajta szervezettípusból áll: a kutatókból és a közvetítőkből. A kutatók közé lehet sorolni például az ENSZ, GEO, IPCC (Intergovenrmental Panel of Climate Change) szervezeteket; a közvetítők között olyan szervezeteket említhetők meg, mint a Balaton Csoport, Római Klub, World Future Council, valamint ide tartoznak az állami intézményrendszerek, a civilek, vagy akár a JNO is. A közvetítők dolga az, hogy tudatosítsák a közvéleményben és a döntéshozókban a fenyegető ökológiai katasztrófáról a kutatók által feltárt tényeket.

A biztos részletesen beszélt a regionális, és a nemzeti szintű környezetvédelmi intézményekről, s megemlítette, hogy a generációk közötti igazságosság intézményei a JNO-n kívül jelen vannak még Új-Zélandon, Amerikában, Izraelben, Walesben és talán rövidesen Máltán is.

A KÖVET-ről bővebben itt olvashatnak




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site