Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Irodánk munkatársa nyitotta meg a Regionális Globális Nevelés Kerekasztal Fórumot
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink 

Irodánk munkatársa nyitotta meg a Regionális Globális Nevelés Kerekasztal Fórumot

Az Artemisszió Alapítvány szervezésében 2011. április 28-án került megrendezésre a Regionális Globális Nevelés Kerekasztal Fórum. A program elsődleges célja volt, hogy lehetőséget teremtsen az iskoláknak, pedagógusoknak, oktatóknak a globális neveléssel kapcsolatos programjaiknak széles körű megismertetésére, jó gyakorlataik bemutatására, tapasztalatcserére és együttműködések kialakítására.

Czippán Katalin, irodánk Stratégia és Tudományos Főosztályának vezető-helyettese nyitóbeszédében elmondta, hogy a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa az egészséges környezetet veszélyeztető ügyekről szóló panaszok kivizsgálása mellett foglalkozik a nemzetközi trendek figyelésével, a jogrend alakításával. Igyekszik hozzájárulni a jövőért érzett társadalmi felelősség erősítéséhez, az ezt segítő közös nyelv alakításához az oktatás, szemléletformálás szakmai segítésén keresztül. Ezen feladat tudatában vesz részt irodánk a globális felelősségvállalásra-, fenntarthatóságra- és környezeti nevelésre, valamint aktív állampolgárságra való felkészítést célzó programokban, rendezvényeken. A szakember megfogalmazta, hogy ezek mindegyike a jövőért tenni akaró és tudó, időben és térben rendszerszinten gondolkozni tudó, felelős együttműködő állampolgárrá válást segíti. A globális nevelés a Föld valamennyi népe érdekeinek szemszögéből közelíti ugyanezt a célt. Egyetértett azzal, hogy Magyarországon is tudomásul kell vennünk, hogy az olcsó csokinak, kávénak, bármilyen terméknek is magasabb lenne az ára, csak a különbözetet mások fizetik helyettünk. Sokszor távoli országokban alacsonyan fizetett asszonyok, gyerekek dolgoznak, és a termék előállításából adódó környezeti és egészségügyi kockázatok is az ő környezetüket terheli. Mindannyiunk érdeke, hogy kultúra-, áru- és szokás-transzfer helyett felelős nemzetközi fejlesztések valósuljanak meg, és a helyi adottságokat figyelembe vevő fejlesztések helyettesítsék a segélyprogramok okozta függőségi viszonyokat.

A főosztályvezető-helyettes a szekcióülések utáni szünetben átvette a Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium és Telki Általános Iskola tanulóinak a „Szegénységből virágzásba” program keretében készített kiáltványát arról, hogy az iskolák miként járulhatnak hozzá a gyakorlati környezetvédelemhez. Munkatársunk gratulált a fiataloknak, bíztatta őket, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a kiáltványban megfogalmazottak saját iskolájukban valóra váljanak, és ezt a felelős hozzáállást őrizzék meg felnőtt korukra is.

Czippán Katalin részt vett az eseményt záró kerekasztal beszélgetésben is, ahol a globális nevelés hazai lehetőségeiről, esélyeiről, valamint a regionális együttműködési lehetőségekről beszélgettek a résztvevők.

Az érdeklődők megismerhették a Globális Nevelés Tudásközpont oktatási segédanyagait, valamint a megtekinthettek regionális globális nevelési tevékenységeket bemutató kiállítást is.

A program a HAND Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség által koordinált „Non-State Actors and Local Authorities in Development-Hungarian EU Presidency Project”projekt része, támogatója az Európai Unió.

A Regionális Globális Nevelés Kerekasztal meghívója és programja itt megtekinthető.
Az Artemisszió Alapítványról bővebben itt olvashatnak.




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site