Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - „Felelősségvállalás = Pozitív Energia” címmel rendezett 4. Fenntarthatósági Nap meghívott előadója volt a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink 

„Felelősségvállalás = Pozitív Energia” címmel rendezett 4. Fenntarthatósági Nap meghívott előadója volt a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa

A 4. Fenntarthatósági Napot 2011. szeptember 24-én rendezték a budapesti Millenáris Parkban. A rendezvény „Környezet” című szekciójában Novák Péter beszélgetett a vízről, a víz minőségéről, a vízkészletekkel kapcsolatos kilátásokról és megoldási lehetőségekről a résztvevőkkel.

Fülöp Sándor meghívott vendégként vett részt a beszélgetésben. A biztos szerint hiba azt gondolni, hogy ha a természeti törvényeket megszegjük, akkor is megúszhatjuk a következményeket. A vízzel kapcsolatos beszélgetés során példaként hozta fel a Duna hajózhatóságával kapcsolatos kérdéseket. Az utóbbi években megerősödött a hajózási lobby, akiknek célja a Duna mélyítése, a hajózhatóság javítása miatt kavicskotrás. Ez a tevékenység azonban gyengíti kavics víztisztító funkcióját, azaz romlik az ivóvíz minősége, és a medermélyülési folyamat a környező talajvíz szintjének csökkentésével hozzájárul az érintett terület elsivatagodásához.

A biztos irodájához érkező több száz panaszból kirajzolódik az ország problématérképe. Ebből jól látható, hogy Magyarországon az emberek törődnek a környezettel, az ivóvízzel. A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodája azon dolgozik, hogy felnyissa a döntéshozók szemét, hogy nem szabad a rövid távú érdekeknek alárendelni a hosszú távú érdekeket.

A biztos mellett részt vett még a szekció beszélgetésben dr. Juhász Árpád geológus, dr. Várallyay György akadémikus és Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesületének képviselője is.

Az előadásról videó felvétel készült, mely itt megtekinthető.

A Duna hajózhatóságának javításáról és az ökoszisztéma szolgáltatásainak megőrzésével kapcsolatban kiadott biztosi állásfoglalások itt elolvashatóak.




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site