Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a fővédnöke a 2011 decemberében induló „EnergiaKözösségek” című nemzetközi megtakarítási programnak
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink 

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a fővédnöke a 2011 decemberében induló „EnergiaKözösségek” című nemzetközi megtakarítási programnak

Az “EnergiaKözösségek” kétéves nemzetközi program átfogó célja a családok klíma- és energiatudatosságának növelése azért, hogy megmutathassuk: csupán egyszerű, viselkedésbeli változásokkal is óriási eredmények érhetők el mind az energia, mind a pénzmegtakarítás terén. Segít abban, hogy a program résztvevői információt és útmutatást kapjanak arra nézve, hogy mit tehetnek saját otthonukban, hogyan takaríthatnak meg energiát befektetés nélkül, így szakértői támogatás és tanácsok mellett más családokkal is együttműködhetnek, erősíthetik egymást.

Az „EnergiaKözösségek” projektben hazánkon kívül még 15 Európai Uniós tagország vesz részt. A projektben 5-10 család által alakított kis közösségek, azaz EnergiaKözösségek, összhangban az EU vállalásaival 9%-os energia-megtakarítási és 2000 tonna szén-dioxid kibocsátás csökkentési célt tűznek ki. A részben országos, részben EU-s szinten zajló verseny célja, hogy ki tudja a vállalt 9%-os megtakarítást elérni, illetve mennyivel tudja azt túlteljesíteni.

Az 2011. december 1-től 2012. március 31-ig tartó program újfajta együttműködésre ad lehetőséget az önkormányzatok, a lakosság és az ott működő közösségek között, hiszen az alapkoncepció szerint a megtakarítási versenyre a helyi önkormányzat "hívja ki" a lakosságot. Mivel Magyarország most csatlakozik a programhoz, remek lehetőség ez arra, hogy az önkormányzatok elsők között vegyenek részt támogatóként, annak minden szakmai és kommunikációs előnyével együtt. Az önkormányzat szerepe ezen felül, hogy erkölcsi és lehetőségei szerint infrastrukturális vagy egyéb támogatást nyújtson a településén működő EnergiaKözösségeknek és klíma-koordinátoroknak.

A részvételhez előzetes klíma-, azaz éghajlatváltozással kapcsolatos tudás nem szükséges, a részvétel ingyenes!

A program fővédnöke Magyarországon dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, a programot ajánlja a Klímabarát Települések Szövetsége.

További részletek a programról

A programot bemutató sajtótájékoztatóról szóló hír




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site