Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Az európai környezetpolitika legfőbb civil szószólója is felszólalt a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának intézménye és az iroda függetlensége mellett
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink 

Az európai környezetpolitika legfőbb civil szószólója is felszólalt a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának intézménye és az iroda függetlensége mellett

Az 1974-ben alapított, brüsszeli székhelyű Európai Környezetvédelmi Iroda (European Environmental Bureau – EEB) 31 országban több mint 140 tagszervezetével a legnagyobb környezetvédelmi szövetség Európában. Az iroda a tagszervezeteken keresztül mintegy 15 millió európai állampolgárral tartja a kapcsolatot, képviseli véleményüket az Európai Unió döntéshozói felé.



A szervezet főtitkára, Pieter de Pous a FIDESZ és a KDNP vezető politikusaihoz intézett 2011. április 7-i levelében felhívta a figyelmet arra, hogy az EEB és a civil szervezetek Európa-szerte a kezdetektől fogva üdvözölték a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának magyarországi intézményét. Kiemelte, hogy az iroda megszüntetése sajnálatos visszalépés lenne az állampolgárok egészséges környezethez való jogának megerősítése helyett. A főtitkár kifejezte abbéli reményét, hogy Magyarország harmonizálja új alkotmányát Európa és a világ haladó szellemű alkotmányaival, és úgy dönt, hogy mind az egészséges környezethez való jogot, mind a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerepét megőrzi és tovább erősíti.

Az EEB munkatársai és kapcsolatrendszere révén aktív szerepet játszik a fenntarthatósággal kapcsolatos ügyek képviseletében, szakpolitikák formálásában. Az Európai Környezetvédelmi Iroda tagja a vezető európai zöld civil szervezeteket tömörítő Zöld Tízek nevű európai uniós koalíciónak, valamint a Spring Alliance szövetségnek, mely egyszerre dolgozik a fenntarthatóság három fő területe, a környezet, a társadalom és a gazdaság célkitűzéseinek megvalósításán.

Az EEB hazai tagszervezetei a Levegő Munkacsoport, a Hulladék Munkaszövetség, a Védegylet Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a CEEweb és a Környezettudományi Központ.

A levél letöltése: magyarul [PDF; 107 Kbyte], angolul [PDF; 110 Kbyte]




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site