Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Sajtóközlemény - Lezárult a „Legyen CO<sub>2</sub>OL az iskolád!” tudatos energiafogyasztásra nevelő verseny
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink 

Sajtóközlemény - Lezárult a „Legyen CO2OL az iskolád!” tudatos energiafogyasztásra nevelő verseny

A 8-14 éves gyerekeket célzó „Szén-dioxid Nyomozók” nemzetközi programhoz közel 300 hazai iskola csatlakozott, a program keretében indított „Legyen CO2OL az iskolád!” versenyre pedig 15 iskolai diákcsapat nevezett. A tudatos energiafogyasztásra nevelő verseny 2011. június 10-én tartott eredményhirdetésének a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodája adott otthont. Az eseményt Czippán Katalin, irodánk stratégiai és tudományos főosztályának vezető-helyettese nyitotta meg, a díjakat Novák Péter adta át a győzteseknek.

A „Szén-dioxid Nyomozók” programot Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa és Hoffman Rózsa, oktatásért felelős államtitkár is támogatja. A verseny során a diákok játékos feladatokon keresztül megismerkedhettek a megújuló energiaforrásokkal, az éghajlatváltozás elleni küzdelem lehetőségeivel és jelentőségével, ezeknek a szén-dioxid kibocsátással való összefüggésével.

A résztvevők egy internetes segédeszközzel megbecsülték iskolájuk CO2 lábnyomát. A diákok gyakorlati, kreatív ötletekkel álltak elő, melyek valóban hozzájárultak az intézmény ökológiai lábnyomának csökkentéséhez. Volt olyan csapat, aki rendszeresen mérte a tantermek hőmérsékletét, majd jelezte az iskola üzemeltetésének, ha túl meleg volt télen. Több iskolában kérték a szén-dioxid nyomozók a többi diákot és a pedagógusokat, hogy oltsák le a villanyokat, csukják be a nyitva hagyott ablakokat a tanítás végeztével. Volt olyan csapat is, aki kiszámolta, hogy hány km-t tettek meg az uzsonnára hozott élelmiszerek, majd felszólították társaikat, hogy a CO2 kibocsátás csökkentése érdekében inkább a környéken termesztett, gyártott élelmiszereket vásároljanak. Majdnem minden csapat javasolta az iskolai szelektív hulladékgyűjtést, máshol telekocsikat szerveztek az iskolába járáshoz.

A tíz európai országban futó program a diákok és a pedagógusok együttes bevonásával hívta fel a figyelmet arra, hogy milyen hatással van a mindennapi energia-felhasználás a környezetre, valamint a résztvevők a verseny kapcsán szervezett iskolai tevékenységekben közösen tanulták, és megismertették társaikkal is, hogy mit tehetnek annak csökkentésére.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők 2011 őszén újabb verseny indítását tervezik, melyre új és a már regisztrált és versenyző iskolákat is szívesen látják.

A versenyről, a programról információkat az alábbi honlapokon találhatnak: www.carbondetectives.hu, www.mkne.hu.

2011. június 15.




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site