Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Önkéntes munka keretében ültettek gyümölcsfákat irodánk munkatársai a béri evangélikus templom kertjében
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink 

Önkéntes munka keretében ültettek gyümölcsfákat irodánk munkatársai a béri evangélikus templom kertjében

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának kezdeményezésére 2011 szeptemberében a természeti örökségünk megóvásáért és értékeink megőrzéséért írt alá együttműködési megállapodást több egyház, szakmai és civil szervezet, valamint a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára, melyhez az elmúlt hetekben többen csatlakoztak.

Ezen megállapodás keretein belül elsőként 2011. október végén a Béri Evangélikus Egyházközség templomkertjében került sor őshonos gyümölcsfák ültetésére. Az előkészületi munkákban Thuránszky István evangélikus lelkész közreműködésével helyi lakosok, valamint Ilonczai Zoltán vezetésével a Bükki Nemzeti Park szakemberei vettek részt. A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, valamint irodánk további 20 munkatársa társadalmi munka keretében a közel 50 gyümölcsfa (alma, szilva, körte, cseresznye) elültetése körüli munkálatokban segítettek.

      

A megállapodás végrehajtásától reméljük, hogy az az ősi ismeretanyag, amely a hagyományos gyümölcstermesztéshez és feldolgozáshoz kapcsolódik, megőrződik, és a jelenkori lehetőségekhez igazítva alkalmazást nyer, valamint a vidéken élő fiatalok megismerkedhetnek az alkalmazkodó gyümölcstermesztés, általában a tájbarát gazdálkodás lehetőségeivel, és maguk is hozzájárulhatnak az életgazdagság helyreállításához szülőföldjükön.

Bízunk benne, hogy kezdeményezésünk mozgalommá szélesedik, s a hagyományos művelésű gyümölcsösök, mint tájképi elemek újból a pannon táj részei lesznek.

A megállapodás aláírásáról szóló honlap hír

A megállapodás teljes szövege

A Béri Evangélikus Egyházközség honlapja: ber.lutheran.hu




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site