Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Telepengedély vs bejelentés – a lakosság nyugalma a legfontosabb
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink  > Alkotmánybírósági indítványok

Telepengedély vs bejelentés – a lakosság nyugalma a legfontosabb

Alkotmánybírósági indítvány a telepengedélyezés rendjéről és a bejelentés szabályairól szóló 358/2008. (XII. 31.) Korm. rendelettel kapcsolatban (JNO-4699- /2009.)

Letöltés: [PDF; 72 Kbyte]

Irodánkhoz számos olyan panasz érkezett, amelyben a beadványozók a lakókörnyezetükben folytatott termelő és szolgáltató tevékenységek környezeti hatásait sérelmezték. Véleményünk szerint a legtöbb panasz felmerülésében nagy szerepe van a telepengedélyezés rendjét szabályozó rendeletnek, amely több környezeti terheléssel járó tevékenység megkezdését is csupán bejelentéshez köti így azok esetén a lakosok részvételi lehetőségei az eljárásban jelentősen csökkennek.

Álláspontunk szerint a rendelet alkotmányellenes mind formális, mind tartalmi okok miatt. Formális okokból alkotmányellenes tekintettel arra, hogy a megalkotásakor a jogalkotó nem kérte ki az Országos Környezetvédelmi Tanács véleményét annak ellenére, hogy törvény a környezetvédelemmel összefüggő jogszabály alkotása esetén ezt előírja.

A rendelet tartalmilag is alkotmányellenes, ugyanis a bejelentés szemben az előzetes engedélyezéssel nem biztosít az állampolgárok részére jogorvoslatot a telep kiépülése ellen, pedig az Alkotmány szerint „mindenki jogorvoslattal élhet az olyan döntés ellen, amely a jogát vagy jogos érdekét sérti”. Kértük az Alkotmánybíróságtól, hogy a jogorvoslatot megteremtő jogszabályok hiánya miatt állapítson meg alkotmányellenességet, valamint mondja ki az egészséges környezethez való jog sérelmét, mivel a bejelentés bevezetése az engedélyekhez képest alacsonyabb szintű környezetvédelmet biztosít.




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site