Parliamentary Commissioner for Future Generations - Alkotmánysértő a biztosok jogállását megváltoztató KIM-törvénytervezet
JNOI Parliamentary Commissioner for Future Generations

PARLIAMENTARY COMMISSIONER
FOR FUTURE GENERATIONS

Search      

Alkotmánysértő a biztosok jogállását megváltoztató KIM-törvénytervezet

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának véleménye az alapvető jogok biztosáról szóló törvény tervezetéről (JNO-427-2/2011)

Letöltés: [PDF; 86 Kbyte]

A biztos szerint a törvénytervezet megalapozatlan előterjesztés alapján, több tekintetben az Alaptörvénybe ütköző módon, más vonatkozásokban az Alaptörvényben foglaltakat súlyosan mellőzve kívánja szabályozni az ombudsmani intézményt. A biztosi hatáskör és intézkedési kör szűkítésével, a jövő nemzedékek érdekeinek háttérbe szorításával teljes mértékben súlytalan helyettesi intézményt kíván megteremteni. A Tervezet súlyosan sérti az Alaptörvényt, alkotmányosan elfogadhatatlan visszalépést valósítana meg, ezért a biztos visszavonását és átdolgozását javasolja. Fülöp Sándor a törvénytervezettel kapcsolatos véleményét 2011. június 8-án megküldte Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek és más döntéshozóknak.

A KIM által közreadott Obtv tervezet ütközik az alkotmányozók szándékaival, mert

  1. a jövő nemzedékek védelmének ellátása helyett csupán „annak figyelemmel kísérését” szabja meg a helyettes feladatául,
  2. teljes mértékben súlytalan helyettesi intézményt hozna létre,
  3. a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának jelenleg meglévő speciális jogi eszközeiből semmit nem tartana meg.

    Többek között megszűnne a jogszabályok, a tervek, koncepciók véleményezésének joga, a perbeli jogosítványok, a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos jogosítványok, az EU-ban képviselendő magyar álláspont kialakításában való részvétel lehetősége.

  4. megszüntetné a helyettes biztos munkáltatói jogköreit, és ezzel elvenné mind függetlenségét mind szakmai hátterét.

    A tervezet szerint a helyettes biztos nem lenne más, mint az alapvető jogok biztosának egyik utasítható beosztottja, aki csak közreműködőként venne részt a vizsgálatokban.
Ezzel kapcsolatos korábbi hírünk



Lablec lablec
H-1051 Budapest, Nádor u. 22., Hungary Tel: +36 1 475-7123 Fax: +36 1 475-7333                    
Magyar oldal English site